Alarm in Volendam over partydrug GHB in uitgaansleven

Alarm in Volendam over partydrug GHB in uitgaansleven. Archieffoto

Ron Amesz
volendam

De politie in Volendam slaat alarm vanwege zelfgemaakte GHB-drankjes. Deze levensgevaarlijke partydrug duikt op in het uitgaansleven.

Directe aanleiding is de acute ziekenhuisopname van een man die onlangs volledig door het lint ging. Hij schopte tegen geparkeerde auto’s, sprong voor rijdende voertuigen en kon nauwelijks op zijn benen staan.

Wijkagent Peter Schuurman: ,,De man maakte een verwarde indruk, was gewond aan zijn hoofd en reageerde niet op agenten. Hij wilde alleen maar wegrennen.’’ Volgens Schuurman was er ’zelfgemaakte GHB in het spel’. Vlak voordat het slachtoffer per ambulance werd afgevoerd, kreeg een verpleger een flesje met het gebruikte spul in zijn handen gedrukt. Volgens de politie ’erg waardevol omdat dokters dan weten wat er in het lichaam aanwezig is’. Onderzoek wees uit dat het slachtoffer samen met een vriend ’GHB had gemaakt van spullen die in het keukenkastje stonden’. Voor alle duidelijkheid maakte de politie er foto’s van en plaatste die demonstratief op Twitter. Het blijken ordinaire schoonmaakmiddelen die soelaas bieden bij het ontstoppen van de gootsteen. Levensgevaarlijke vloeistoffen met bijtende en brandende uitwerking, zoals de waarschuwingsetiketten vermelden.

Politieman Schuurman kan er niet over uit. ,,Niet te geloven dat je dat met elkaar mengt en op wilt drinken voor een effect waar je alleen naar kunt raden.’’

De situatie is zo alarmerend dat zelfs De Stichting Moedige Moeders, de werkgroep die strijdt tegen (cocaïne)verslaving onder jongeren, zit met de zaak in de maag. ,,We willen jongeren vooral niet op verkeerde gedachten brengen’’, zegt woordvoerster Tiny Tol. De werkgroep die vaak zo alert en origineel is met anti-drugscampagnes, zit nu zelf met de handen in het haar. ,,We weten het gewoon even niet. Hoe breng je dit naar buiten? Je moet eerst meer weten voordat je hierover iets naar buiten kunt brengen.’’

Toeval of niet, maar eergisteravond heeft de burgemeester van Volendam, Willem van Beek, overleg gevoerd met de Moedige Moeders. Tiny Tol wil niet zeggen wat er besproken is, maar ingewijden beweren dat Van Beek zich grote zorgen maakt over wat er aan de hand is. Van Beek was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.