Vaandel toch geen hamerstuk

Gert van der Maten
Heerhugowaard

Het onderwerp had eigenlijk afgetikt moeten worden dinsdagavond in de raadscommissie Stadsontwikkeling in Heerhugowaard. Maar de toekomst van bedrijventerrein De Vaandel wordt toch over twee weken opnieuw besproken door de gemeenteraad. GroenLinks is namelijk heel bang dat wethouder Monique Stam alle duurzaamheidsplannen voor het terrein aan haar laars lapt als er een bedrijf zich wil vestigen dat op andere vlakken veel voor de gemeente kan betekenen.

,,Bijvoorbeeld op maatschappelijk gebied", zo zegt de wethouder zelf. Volgens haar is het niet meer zo dat Heerhugowaard alle verzoeken om iets op De Vaandel te mogen bouwen langs een lijstje met duurzaamheidseisen gaat leggen. ,,We hebben dat lijstje nog wel. We gooien niet alles overboord, maar als een ondernemer op andere punten veel voor Heerhugowaard kan betekenen, dan zeggen we niet ’u voldoet niet aan alle punten, u kunt gaan." Volgens René Schoemaker van GroenLinks geeft dat zo veel ruimte dat er bij wijze van spreken zelfs een kerncentrale mogelijk is.

'Aardige zekerheid'

De Vaandel is een groot terrein dat de gemeente maar niet weet te slijten. Er heeft zich zegge en schrijve één bedrijf gevestigd. Er zijn gesprekken gaande met Heliomare en volgens Stam is er ’een vrij aardige zekerheid’ dat ProRail er een parkeerterrein voor treinen gaat aanleggen. Maar dan zijn er nog vele hectaren in de aanbieding die door rente en aflossing zwaar drukken op de gemeentebegroting. ,,,Het is ook het verkeerde signaal naar de bedrijven", aldus Schoemaker. ,,Je zegt eigenlijk dat als ze hun poot maar lang genoeg stijf houden, ze onder duurzaamheidsverplichtingen uit kunnen". Ook Monique Bankras van de HOP toonde zich bezorgd dat de gemeente straks geen instrumentarium meer heeft om bedrijven tot duurzaam gedrag te verplichten, al zei ze later tevreden te zijn met de uitleg van de wethouder.

Stam namelijk gelooft dat de nieuwe aanpak veel meer flexibiliteit geeft om bedrijven binnen te halen en ze ook nog tot duurzaamheid ’te kunnen verleiden’. Voor die opstelling kreeg ze steun van een meerderheid van de commissie.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.