'Dwangsom Greenpeace voor stenenstort terecht’

'Dwangsom Greenpeace voor stenenstort terecht’

Janneke van Beusekom
den helder

Greenpeace kreeg terecht een dwangsom van 200.000 euro opgelegd om te voorkomen dat de milieuorganisatie opnieuw stenen in de Noordzee zou storten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Greenpeace kreeg de dwangsom van de Nederlandse regering na een actie in juni 2011. Daarbij liet Greenpeace 27 grote stenen en een aantal houten zeepaarden op de bodem van natuurgebied de Klaverbank in de Noordzee afzinken. De actievoerders wilden zo aandacht vragen voor de bescherming van de biodiversiteit van zandbank voor de kust van Den Helder.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu verbood Greenpeace daarop opnieuw iets in de Noordzee te storten, op straffe van een dwangsom van 200.000 euro per overtreding. Greenpeace was het oneens met deze maatregel en stapte naar de rechter.

Wie stoffen in de Noordzee wil storten, moet hier een vergunning voor hebben. Greenpeace had die niet en de rechter maakt geen uitzondering voor de milieuorganisatie. Door er bewust voor te kiezen de actie niet vooraf te laten toetsen, overtrad Greenpeace de wet, aldus het vonnis.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.