Sportzaal nieuwe azc in Den Helder is van ‘iedereen’

Lintje doorknippen© Holland Media Combinatie / Ed Dekker

© Met de fiets naar binnen / Ed Dekker

© Kijkje binnen / Ed Dekker

© Jongeren op het buitenterrein / Ed Dekker

1 / 5
Janneke van Beusekom
Den Helder

Eerst knipten zij een lint door, met assistentie van burgemeester Koen Schuiling. Daarna fietsen zij naar binnen. Met deze handelingen openden vier jongeren woensdagmorgen het nieuwe asielzoekerscentrum Doggershoek in Den Helder.

,,Hiermee laten wij zien dat de vroegere jeugdgevangenis zich heeft geopend voor de buitenwereld’’, zei manager Ronald Ligthart van het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) tot de grote groep genodigden.

Deze toegankelijkheid blijft niet beperkt tot één dag en is niet alleen voorbehouden aan vluchtelingen die wachten op normale huisvesting. ,,Buiten wordt binnen welkom’’, omschreef Ligthart. Een voorbeeld van deze open houding wordt de sportzaal. ,,De zaal is een prachtige accommodatie die beschikbaar komt voor ‘heel’ Den Helder. Sportievelingen van buiten het azc kunnen er ook gebruik van maken’’, aldus locatiemanager Ed Bakker.

Buddyproject

Het beschikbaar stellen van de sportzaal moet nog handen en voeten krijgen. Dat geldt ook voor een buddyproject. ,,Wij hopen inwoners van Den Helder te koppelen aan asielzoekers.’’

Droom Helder

De vier uitverkoren jongeren waren Marc Broers (16), Annelou Hulsker (15), Stan van der Vlist (15) en Mirarda Zhou (15). Zij behoren tot de groep Droom Helder, een opmerkelijk Helders project van en voor jongeren. Zij hebben dromen voor hun stad uitgewerkt. Het viertal droomde, samen met Demi Leurs, over een leegstaande gevangenis als asielzoekerscentum. Hun droom werd werkelijkheid.

De flink verbouwde Doggershoek heeft ruimte voor 574 bedden. Daarvan zijn er nu 535 bezet. Ed Bakker verwacht dat in de loop van oktober Doggershoek geheel vol zal stromen.

Anderhalf jaar

Het kan wel anderhalf jaar duren voordat de vluchtelingen een woning krijgen toegewezen. ,,Dat is afhankelijk van hoe snel gemeenten woonruimte beschikbaar hebben’’, legt Bakker uit. De bewoners van de Doggershoek worden verdeeld over gemeenten in Noord-Holland en Utrecht. Van de 535 huidige bewoners zijn 135 minderjarige kinderen zonder ouders.

Aannemer Jorritsma is bijna klaar met de verbouwing. De bouwketen gaan morgen weg. Het afronden van de inrichting duurt nog enkele weken.

Onherkenbaar

Locatiemanager Ed Bakker werkt op bekend terrein. Bijna tien jaar was de geboren en getogen Nieuwedieper afdelingshoofd van de Doggershoek als penitentiaire inrichting. ,,Er is veel veranderd door de verbouwing, ik herken het bijna niet terug.’’ In zijn vroegere kantoor verblijven nu drie vluchtelingen.

De Doggershoek biedt vijftig COA-medewerkers een baan.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.