Beeld De Jutter naar Kaap Hoofd

De Jutter op zijn beoogde nieuwe plek aan de zeedijk.© Fotomontage Peter van Aalst

Ronald den Boer en Arie Booy
Den Helder

De gemeente Den Helder heeft een plek gevonden voor het veelbesproken beeld De Jutter. Er is een procedure in gang gezet voor plaatsing op Kaap Hoofd, de dijkopgang tussen oud Den Helder en Huisduinen, schuin tegenover fort Erfprins.

Boven op de dijk wordt een fundering aangebracht voor het bronzen beeld, dat sinds 1995 in de binnenstad stond. Eerst in het plantsoen tegenover het station, later in de Beatrixstraat tegenover de Hema.

Plaatsing bij Kaap Hoofd wordt door Ko Minneboo met enthousiasme begroet. Volgens de voorzitter van de Helderse Historische Vereniging is er geen betere plek dan juist daar.

Enthousiasme

,,Even op persoonlijke titel: ik vind het een fantastische keuze. De Jutter kijkt uit over de twee vaarroutes naar Den Helder, het Molengat en het Schulpengat. Met daartussen de Razende Bol, waar veel schepen strandden. Het staat vlak bij Oud Den Helder. Daar woonden de vroegere jutters. Kaap Hoofd is een trekpleister. Er staan altijd toeristen en eigen inwoners naar de zee te kijken.’’

De Jutter, naar een ontwerp van de Helderse kunstenaar Kees Doolaard, is in 1995 door de Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad (HOB) geschonken. Het werd overgedragen aan toenmalig burgemeester Willem Hoekzema.

Actie

Tegen het weghalen van het beeld uit het centrum is een actie gaande. Inmiddels zijn meer dan 400 handtekeningen verzameld door een actiegroep onder leiding van Hoekzema. Hij zegt: ,,Laten we het verstandige doen en het beeld terug zetten waar het hoort. Dat is niet op de dijk.”

Hoekzema krijgt wel bijval van Dick Vries, auteur van de veelgeprezen stadsgids met historische en maritieme routes: ,,Ik vind dat de schaal van De Jutter beter past bij deze hoek van de stad dan het nieuwe kunstwerk dat Zeestad wil plaatsen. Dat doet erg massaal en kil aan. De Jutter prominent op die plek in het grasperk is beter.’’

Secretaris Alex Boon zegt desgevraagd dat de HOB zich neutraal opstelt. ,,In de stad of op een mooie plek op de dijk, we vinden allebei goed.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.