Zwaargewicht

Harry de Jong

Acht jaar terug moest de Sportadviesraad Schagen (Sars) weer tot leven worden gewekt. Burgemeester en wethouders wilden een raad bij wie ze echt om raad konden aankloppen. Die duidelijk kon aangeven hoe de sportwereld aankeek tegen voorstellen die de plaatselijke sport raakten.

Zo’n raad kreeg het college met de aanstelling van Hans van Ketel als Sars-voorzitter. Schager zwaargewicht. Man met hart voor de sport, die niet over zich heen laten lopen, weet wat onderhandelen is en hoe dat spel te spelen. Dat bleek de afgelopen jaren wel toen het ’spel’ van het gemeentelijk accommodatiebeleid op tafel kwam.

B en W kwamen met voorstellen die min of meer de doodsteek voor het sportieve verenigingsleven hadden betekend. Maar de Sars met voorman Van Ketel liet zich niet in de hoek zetten. En als je zelf een zwaargewicht vraagt de kar van je adviesraad te trekken, kun je deze als gemeente niet rechts inhalen.

Twee jaar later hebben de partijen elkaar gevonden. Waarbij de gemeente flink water bij de wijn heeft gedaan én de sportwereld zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Voor Hans van Ketel het moment om het stokje door te geven.

Het zal voor opvolger Frans Jansen niet meevallen de sportbelangen net zo stevig te behartigen. Al heeft hij een voordeel: z’n voorganger heeft alle vertrouwen in hem.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.