Komkommertijd

Peter Hovestad

Kom in de zomermaanden met nieuws over een verdwaalde slang of daar rollen bij de hoofdredactie de eerste cynische mailtjes binnen over de komkommertijd.

In de wintermaanden hoor je niemand, maar zodra het kwik boven de twintig graden stijgt, wordt op zulk nieuws lacherig of geërgerd dat overbekende stempel gedrukt: komkommertijd. Terwijl journalisten weten dat die komkommertijd eigenlijk niet bestaat.

Het politiek theater gaat 's zomers weliswaar op een laag pitje, maar de gemiddelde nieuwsconsument blijkt de gewone politiek sowieso nauwelijks als nieuws te ervaren. Onze redactie maakt in normale jaren juist in de zomer de mooiste kranten. Waarin de balans wordt gevonden tussen zwaar nieuws van het kaliber waarvoor ministers hun vakantie onderbreken, topsport om de vingers bij af te likken en wat lichtvoetig zomers vertier.

Deze zomer is alles anders. Niemand durft het k-woord in de mond te nemen. Op verjaardagen krijgen journalisten te horen dat de krant zelfs niet meer wordt opengeslagen, omdat de stortvloed aan ellende niet meer te dragen is. Daarom deze oproep: Lees tóch de krant! Wees blij met de Nederlandse persvrijheid, die een open venster biedt op ál het wereldnieuws. En laten we intussen hopen dat ons volgend jaar een onvervalste komkommertijd wacht.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.