Fietsers vallen boswachters aan in PWN-duingebied

Fietsers vallen boswachters aan in PWN-duingebied. Archieffoto

Fietsers vallen boswachters aan in PWN-duingebied. Archieffoto

Janneke van Beusekom
Beverwijk

Boswachters in het PWN-duingebied tussen Wijk aan Zee en Bergen worden steeds vaker aangevallen door mountainbikers die ten onrechte gebruik maken van de onverharde paden. Afgelopen jaar waren er enkele incidenten waarbij werd gescholden, bedreigd en gevochten.

Mountainbikers mogen tot 10.30 uur over de onverharde (wandel)paden in de PWN-duinen rijden. Daarna is het verboden gebied voor fietsers. Het komt volgens de klankbordgroep fietsmaatregel echter steeds vaker voor dat mountainbikers die regel aan hun laars lappen. De boswachters die voor handhaving verantwoordelijk zijn, worden geïntimideerd wanneer ze de fietsers aanspreken op hun gedrag. In 2012 moest de politie zelfs enkele keren assistentie verlenen. Proces verbaal

Zo eindigde een worsteling tussen een mountainbiker en twee boswachters met ingrijpen van de politie en het opmaken van een proces-verbaal tegen de fietser.

Begin vorig jaar werden boswachters beledigd en bedreigd. Ook hier werd door tussenkomst van de politie aangifte gedaan en de rechtszaak zal over enkele maanden plaatshebben. Onlangs kwam een boswachter na een worsteling ten val. Tevens werd hij ernstig bedreigd door de groep fietsers die hij aansprak. Ook hiervan is aangifte gedaan. De politie is nog op zoek naar de groep.

Het komt ook steeds vaker voor dat een boswachter een doorrijdende mountainbiker moet vastpakken om deze staande te houden. Er wordt gereden in te grote groepen. Door het intimiderende gedrag, schelden, bedreigen en beledigen, hebben de medewerkers van PWN een gevoel van onveiligheid en onbehagen.

PWN is niet van plan om voor de fietsers een speciaal parkoers aan te leggen om overlast op wandelpaden te beperken.

,,De mountainbikers zijn ook blij met de afspraak dat ze voor 10.30 uur vrij gebruik mogen maken van de paden en de meeste fietsers houden zich daar ook aan'', laat een woordvoerder van PWN weten. ,,De incidenten die door een kleine groep worden veroorzaakt, zijn voor ons geen aanleiding om de regels te veranderen.''

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.