Strengere regels voor festivals in Het Twiske

Pleinvrees in het Twiske© Archieffoto

Redactie Dagblad Waterland
Landsmeer

Ondanks dat de organisatie zich aan de regels hield, hebben meerdere Landsmeerders geluidsoverlast ervaren door het Pleinvrees festival afgelopen zaterdag. Reden voor de gemeente Landsmeer om het vergunningvoorschrift in het Twiske aan te passen.

Bij het klachtenloket kwamen twintig klachten binnen, laat de gemeente weten. Vooral bewoners van de wijk Luijendijk, in de buurt van de Sportlaan, namen contact op omdat ze last hadden van het geluid.

De gemeente besloot om medewerkers van omgevingsdienst IJmond te vragen zaterdag een onderzoek te doen op het festivalterrein. Het bleek namelijk dat de organisatie van Pleinvrees zich aan alle geluidsvoorschriften hield. Na onderzoek bleek een speakersysteem de boosdoener te zijn. Dit systeem stond bij de Breek en produceerde veel ’achtergeluid’, richting Landsmeer.

De gemeente heeft besloten om de vergunning aan te passen. Voor alle volgende evenementen geldt dat er geen open podium of ’area’ meer mag staan aan de Ringdijk. Dit moet voortaan een gesloten podium zijn. Ook moeten organisaties van bijvoorbeeld festivals voortaan een zogenoemde bufferzone opbouwen in de buurt van deze locatie, om zo de overlast van geluid verder te beperken. Vooral bewoners van Luijendijk zouden dit verschil moeten merken.

 

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.