Louis van Gaal geeft zijn plannen nog niet prijs

Internetredactie

Hoewel Jeremain Lens dinsdag tijdens de afsluitende training met de basisploeg meedeed, wil dat volgens bondscoach Louis van Gaal niet zeggen dat de aanvaller in de WK-wedstrijd tegen Australië ook in de basis begint. „Dat zal je woensdag zien”, zei Van Gaal na de training in het Estádio Beira-Rio van Porto Alegre.

Op basis van de stadiontraining lijkt Van Gaal tegen Australië te kiezen voor een systeem met vier verdedigers en drie aanvallers. Lens zou in dat geval verdediger Ron Vlaar vervangen. „Maar ik ga daar nu niets over zeggen, want het systeem is denk ik bepalend. Dat kan een rol spelen in de wedstrijd. Ik heb van mijn Australische collega geen opstelling gehoord, dus ik ga dat ook niet vertellen.”

Voor de openingswedstrijd vrijdag tegen Spanje stapte Van Gaal af van het vertrouwde 4-3-3-systeem. Met vijf verdedigers en twee aanvallers boekte Oranje een sensationele overwinning (5-1). Van Gaal liet de afgelopen weken doorschemeren dat hij tegen Australië waarschijnlijk teruggrijpt op de bekende speelwijze met drie aanvallers, maar hij wilde daar dinsdag geen duidelijkheid over geven. „Tegen Australië kunnen we beide systemen spelen en tegen Spanje niet, daarom zeg ik daar nu niets over.”

Op basis van de training komt Lens in de ploeg voor Vlaar. Van Gaal laat zijn ploeg verder intact. Dat betekent dat Jasper Cillessen onder de lat staat, met Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daley Blind voor zich. Het middenveld bestaat uit Jonathan de Guzman, Wesley Sneijder en Nigel de Jong. Lens vormt de voorhoede met Arjen Robben en Robin van Persie.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen