Mohamed Bouhlel ’hybride terrorist’
Het daderprofiel van massamoordenaar Mohamed Bouhlel, die de aanslag in Nice pleegde, is nog raadselachtig. Hij maakte op zijn omgeving een labiele indruk en radicaliseerde in korte tijd, maar bleef altijd buiten het zicht van de inlichtingendiensten. Jihadkenners bestempelen hem als ’hybride terrorist’.
Truckterrorist Bouhlel lijkt te hebben voldaan aan een oproep van terreurgroep Islamitische Staat, die eerder vroeg ongelovigen te doden met de middelen die ze voorhanden hebben.
Toch lijkt er bij hem meer te spelen dan alleen islamisme. Hij had het moeilijk met de scheiding van zijn vrouw, met wie hij drie kinderen had.
Depressief
Volgens buren maakte hij een depressieve indruk en was hij onaangenaam, eng en op zichzelf. Een vriend van vroeger uit Tunesië vertelde dat hij agressieve trekken kreeg nadat hem een lening was geweigerd. Eerder kwam hij in aanraking met justitie vanwege onder andere huiselijk geweld.
Bronnen rondom het onderzoek meldden Le Figaro dat zij Bouhlel onder het kopje ’hybride terrorist’ scharen. Een ander voorbeeld is Yassine Salhi. Deze radicaal onthoofdde in juni 2015 zijn baas, met wie hij een conflict had, ’om indruk te maken’. Volgens psychiaters handelde hij in een ’emotionele explosie’. Ook bij Bouhlel zou een combinatie van privéproblemen, extremisme en een labiele toestand ten grondslag aan zijn daad kunnen liggen.
Volgens jihadexpert Daniel Zagury is er onder jihadisten een groep ’zeer onevenwichtige, impulsieve en instabiele personen’, die een chaotisch leven achter de rug hebben en vaak ook geen onbekende van justitie zijn. Van alle geradicaliseerden die sinds januari zijn opgespoord, zou bij tien procent schizofrenie zijn vastgesteld.