Een tijdmachine in de polder

BERGEN

Een tijdmachine, dat moet Justerland in Bergen worden volgens de bedenkers. Een plek waarin de bezoeker even terug kan in de tijd. Maar dan wel in een authentieke omgeving. Gebouwen van hout, onbereikbare mystieke eilanden waar heksen wonen en witte paarden rondlopen, hoofdrolspelers die Godfried de Noorman heten en Cruptorix, onbekende fenomenen in de geschiedenis van Noord-Holland.

Misschien wordt het wel als het dorpje van Asterix en Obelix, dat maar weerstand bleef bieden aan de Romeinen. Tenslotte hebben de Romeinen het Noorden van Noord-Holland evenmin veroverd. Want er viel uiteindelijk weinig te halen uit dat moerassige, vochtige, koude, sombere en grijze gebied.

Het gevolg was dat in dit deel van de provincie de invloed van de Romeinen beperkt is gebleven en een eigen cultuur kon blijven bestaan tot ongeveer het jaar duizend. Een cultuur met eigen verhalen, medicijnen, godsdienst, bouwsels en producten. De Bataven, Germanen en Friezen hadden het voor het zeggen en wisselden ervaringen, en kennis uit.

Die verhalen zijn minder bekend, overschaduwd door het zo roemrijke Romeinse verleden. Die verhalen wil Justerland vertellen.

Het kwam allemaal door Baduhenna, een theaterstuk dat deze zomer is uitgevoerd in de bossen van Bergen. Regisseur Houtman wilde het verhaal zo authentiek mogelijk vertolken en ging met hoofd productie Mieke Koster op bezoek bij themaparken in Nederland. In Eindhoven, natuurlijk in Alphen aan den Rijn, bij het Archeon. Daar begon het idee post te vatten, dat er met weinig geld veel mogelijk zou zijn in Bergen. Deze omgeving, zo dachten ze, schreeuwt om een historische referentie. Waar komen wij vandaan, wat hebben wij gedaan, hoe maakten wij vuur. Hier in deze provincie, waar Friesland nog bij hoorde. Ze doken verhalen op. Het ene nog mooier dan het andere. Over de Egmonder Eggo en de blinde Friese bard Bernlef, heks Freya, cavaleristen Malorix en Veritus. Die verhalen vormden het fundament van Justerland. Theater en geschiedenis samengebracht in een cultuur historisch themapark, interessant en speels, educatief en vooral duurzaam. Waar de link tussen het heden en verleden wordt gelegd en je hoofdpijn kunt bestrijden met het sap van berkenbomen en heksen hoort zingen op mystieke eilanden.

Binnenkort (2013) te zien in Bergen Noord-Holland: Justerland.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.