Tweede dreun op de neus voor Purmersteijn, dat zware avond wacht

Gideon Smit
Haarlem

Twee weken nadat Purmersteijn naast de titel in de eerste klasse greep, is de kans om via de nacompetitie de stap omhoog te maken verder verkleind. In het eerste treffen met EDO zorgden de Haarlemmers voor een tweede dreun op de neus: 1-0.

Donderdag zal Purmersteijn die achterstand moeten wegwerken, wanneer beide ploegen weer tegenover elkaar staan. Afgaande op de eerste wedstrijd wordt dat een zware klus. De overwinning van EDO, dat in de nacompetitie strijdt tegen degradatie uit de hoofdklasse, was verdiend. Purmersteijn dwong te weinig af om de Haarlemmers zwaar verontrust naar Purmerend te laten afreizen. Paal en lat stonden EDO zelfs een hogere uitslag in de weg.

De vraag is of het geloof in een goede afloop er nog is. Na het laatste fluitsignaal zakte een aantal spelers door de benen om languit te gaan liggen op de mat. En dat was niet uit luxe.

EDO moest overwerk leveren om in de tweede ronde van de nacompetitie te geraken. De Haarlemmers hadden tegen Fortuna Wormerveer donderdag verlenging en strafschoppen nodig. Purmersteijn ging juist vrij moeiteloos - in negentig minuten - voorbij VOC. Dit was hét moment om EDO kapot te spelen, maar afgezien van veel balbezit in de eerste helft kon Purmersteijn eigenlijk nooit echt overtuigen.

Aftasten voorbij

De kansen waren aan de andere zijde van het veld. Zo kopte Rick Balaydin de bal op de paal en eindigde de snoeiharde inzet van Jeffrey van den Berg op de lat.

Pas in de slotfase van de eerste helft moest doelman Kenny Heemskerk meer doen dan voorzetten plukken. Ryan Brown schoot van dichtbij hard in, maar Heemskerk pareerde die inzet met de vuisten. In de tweede helft was kennelijk de fase van aftasten voorbij voor EDO. De thuisploeg liet Purmersteijn minder aan voetballen toekomen en zorgde voor onrust in de achterste linie.

Toch was Purmersteijn dicht bij de openingstreffer, toen Niels Eijkenaar werd weggestuurd. De spits - die de in de nacompetitie Daniël Schermer op de bank houdt - krulde de bal naar de verre hoek, maar de redding van Heemskerk was fenomenaal.

Even later ging het mis voor de bezoekers. Bij een diepe bal van EDO riep doelman Tim Elmers dat Jordy de Visser het duel moest aangaan. Kennelijk kwam die boodschap niet helemaal goed over, want de centrale verdediger leek zijn hoofd juist in te trekken. Terence Groothusen profiteerde, won het duel van Mo N’Koubi en verschalkte Elmers met een boogbal.

Dat doelpunt kwam aan als een mokerslag bij de bezoekers. De vraag is nu of trainer Martin van Ophuizen zijn manschappen nogmaals kan opladen voor de midweekse return. Waarna - bij succes - nog twee wedstrijden wachten.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen