Alle kinderen in Waterland krijgen muziekles

Joost Reijnders
Purmerend

Alle kinderen in de groepen vijf op de basisscholen in Waterland krijgen voortaan muziekles. De proef die vorig jaar startte in 22 basisscholen, is nu doorgezet naar 58 scholen in de regio.

Daarmee is Muziekschool Waterland van een instituut voor individueel muziekonderwijs overgegaan naar een organisatie die zich volledig richt op collectief muziekonderwijs op basisscholen. Algemeen manager Esther Dam van de muziekschool is blij dat de omvangrijke logistieke operatie gelukt is. ,,We bereiken nu 1800 kinderen met muziekles. Op een of twee scholen na, die het niet georganiseerd konden krijgen omdat ze bijvoorbeeld geen lokaal beschikbaar hadden, zijn dat alle kinderen in de groepen 5. "

,,De duur van de lessen is afhankelijk van de subsidie die de gemeenten voor muziekles beschikbaar stellen. In Purmerend krijgen de kinderen een heel jaar muziekles, in kleinere gemeenten kan dat beperkt zijn tot 10 of 15 weken per jaar. Dam: ,, Zo brengen we alle kinderen in de regio Waterland in aanraking met muziek, dat is wel uniek in Nederland. En na een jaar kunnen de kinderen ook nog een jaar naschoolse muziekles krijgen. Dat is dan op hun eigen school, of in ieder geval in de buurt. We hopen natuurlijk dat de kinderen doorgaan in de muziek. De leraren hebben allemaal ook nog hun eigen muziekpraktijk.’’

De klassen worden opgedeeld in groepjes van 6 tot 10 kinderen, die elk les krijgen op een bepaald instrument. Dat instrument houden ze dan het hele schooljaar.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.