Naar Nick en Simon: dresscode Symphonica in Rosso schept een band

Nick en Simon in Gelredome. Foto ANP

Ron Amesz
arnhem/volendam

Tienduizenden mensen kwamen zaterdag weer in rode kleding samen in de GelreDome in Arnhem. Het muziekfestijn Symphonica in Rosso, dit zesde jaar met de Volendammers Nick & Simon, roept zijn bezoekers altijd op massaal in het rood uitgedost in het stadion te verschijnen. Ook voor bijvoorbeeld dancefeest Sensation (voorheen Sensation White) en de jaarlijkse ArenA-concerten van De Toppers geldt een in meer of mindere mate verplichte dresscode. Massapsycholoog Jaap van Ginneken verklaart het fenomeen.

Wat drijft de bezoekers van dit soort feesten zich massaal over te geven aan een opgelegde dresscode?

„Het is leuk om ergens bij te horen, vooral in deze individualistische tijd.”

Je voelt je toch veel fijner als je aantrekt wat je zelf leuk vindt. Maar dat weegt dus niet op tegen de kracht van de massa?

„Het is ook heerlijk om in een groep op te lossen als een druppel in de zee: die zogenoemde ’de-individualisatie’ geeft het ’oceanische gevoel’.”

Wat zegt het over de bezoekers dat ze massaal gehoor geven aan een oproep om allemaal dezelfde kleding aan te trekken?

„Dat ze een overeenkomstig levensgevoel hebben en dat ze het spelletje allemaal mee willen spelen. Het is ’onconventioneel’ gedrag, dat een nieuwe conventie is geworden. Een heel klein beetje carnaval.”

In welke mate is de kleur van de kleding van de bezoekers bepalend voor de sfeer? Geeft rode kleding een andere sfeer dan wanneer iedereen in het wit gekleed is?

„Ja wit is smetteloos en plechtig; rood is warmbloedig en gevoelsmatig. Dat werkt ook echt een beetje zo in onze psyche.”

Zou u zelf voor een optreden van uw favoriete artiest uw outfit aanpassen omdat de organisatie daar om vraagt?

„Nee, ik ben een hyper-individualist. Ik weiger al om een stropdas, een horloge of een trouwring te dragen - omdat het zo knellend aanvoelt.”

Nick en Simon hadden zaterdag de premiére in Arnhem.  Ze treden nog op op vrijdag 14 oktober, zaterdag 15 oktober en zondagmiddag 16 oktober 2011 (aanvang 15:30 uur).

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.