Vluchtelingen weer bij stadhuis Zaanstad

Willemien Schenkeveld
Zaandam

Een groep van tachtig of meer vluchtelingen uit de Achtersluispolder vroegen dinsdagmiddag bij het stadhuis weer aandacht voor hun situatie. Maandag deden ze dat ook al.

De demonstratie verliep gemoedelijk - sommige vluchtelingen knoopten een praatje aan met voorbijgangers en lieten ze bijvoorbeeld de magnetronmaaltijden van Sodexo zien, waar ze nu al maanden op leven. Maar het zijn vooral de onzekerheid en het maandenlange wachten die ze tot de demonstratie drijven. ,,En ach, het zal ook een beetje de verveling zijn. Het zijn bijna allemaal jonge mensen hè,’’, meende een mevrouw die ernaar zat te kijken.

De gemeente Zaanstad heeft gisteren op verzoek van de asielzoekers met de IND gebeld. Die liet weten de vluchtelingen echt niet te zijn vergeten.

Ondertussen werkt de gemeente er naar eigen zeggen ’dagelijks’ aan om een ruimte bij de boten in de Achtersluispolder te vinden, waar vrijwilligers terecht kunnen om de vluchtelingen taalles te bieden en dergelijke. Nu zijn die grotendeels op het vrijwilligerswerk in de Noorderkerk aangewezen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.