’Laat Zaanstad voorbeeld zijn in opvang asielzoekers’

Rob Swart
Zaanstad

Maak van Zaanstad een voorbeeldgemeente en laat zien hoe samenwerking tussen de Immigratie- en Naturalisatiedienst en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers beter kan.

Met die hartenkreet kwam Rosa-raadslid Natasja Groothuismink dinsdagavond tijdens de tweede avond in vijf dagen over de vluchtelingenopvang in de stad. Dit keer zat de IND aan tafel, omdat het COA vorige week het antwoord op veel vragen schuldig moest blijven. Ook nu was het meest gehoorde antwoord van Floris van den Berg (IND): ,,Daar gaan wij niet over.’’

Kort gezegd gaat de IND over het toelaten of terugsturen van vluchtelingen en het COA over de opvang. Maar er zijn zoveel grensvlakken en uitzonderingen dat het de raadsleden ook na twee avonden duizelt. Hoe moet een asielzoeker die de taal niet machtig is het dan wel begrijpen, vroeg Roland van Braam (SP) zich af.

Toch gingen de raadsleden niet met lege handen naar huis. Nu is namelijk wel duidelijk hoe het mogelijk is dat sommige asielzoekers veel sneller in procedure worden genomen dan anderen. Een verschijnsel dat in de kampen voor nogal wat onvrede zorgt. Volgens Van den Berg is het helemaal geen positief nieuws als een vluchteling al na een paar weken of maanden naar het kamp in Ter Apel gaat om gehoord te worden.

Dat komt meestal omdat hij uit een ’veilig land’ komt en er grote kans op snelle terugkeer is. Een andere mogelijkheid is dat hij naar een ander Europees land moet omdat hij daar zijn asielaanvraag is begonnen. Om plaats te maken in de kampen worden deze kansarme asielzoekers versneld ’geholpen’.

Veel van de vragen die asielzoekers aan COA-medewerkers stellen, gaan over het werk van de IND. Het antwoord is daarom niet altijd goed en Van den Berg beloofde zijn best te doen om dat te verbeteren. Maar beloofde niet dat het ook lukt.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.