Middeleeuwen hand in hand met heden

Redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. Dit is aflevering 39. Je vindt het geweldig of afgrijselijk. Een nieuwbouwwijk kan verstikkend werken. Alsof er moeizaam zuurstof te krijgen is door gebrek aan ’groen op leeftijd’. Een wijk gebouwd op twee van de oudste poldertjes van Nederland. De Wijkerbroek in Heemskerk en de Zuidbroek in Beverwijk, samen de Broekpolder. Bestaande uit zeven delen, weids van opzet, omlijst met groen en een lage woondichtheid. Waar heel best te ademen valt. De wandeling start, voor de zekerheid, in de Groene Long van Beverwijk.

Vertrek-, tevens eindpunt is de Beverwijkse sporthal. Regionaal bekend als De Walvis aan de Van Loenenlaan 1. Het laat zich eenvoudig raden waarom de hal zo heet. Vanaf de parkeerplaats en de hal voor je loop je linksaf het park in dat onderdeel is van de Groene Long van Beverwijk. Loop met het fietspad mee. Bij de stoplichten steek je over het Foreestpad op tot aan de grote vijver waar een paartje zwarte zwanen huist.

Loop rechts langs de vijver en de kinderboerderij. Ga aan het eind rechts om de flat en volg het links liggende pad langs de sloot. Steek aan het einde de Duitslandlaan over en pak het pad weer op. Het water bevindt zich niet meer links van je maar rechts. Loop om het water heen en stap linksaf de Weid op. Aan het eind rechtsaf. Dit is het terrein van De Cirkel. Een woonwijk voor mensen met een verstandelijke beperking.

Aan het einde rechtsaf de Hoflaan oversteken en pak daar het oude landweggetje de Zuidermaatweg op. Rechts zie je de Broekpolder, Links kasteel Assumburg terwijl voor je de reusachtige windmolen van Heemskerk opduikt. Volg het pad tot het spoor. Steek dat over en ga rechts. Aan het eind ga je linksaf de Texel op waar de huizen van rode baksteen zijn rode pannen hebben en rode voegen. Het effect is bijzonder. In de hele Broekpolder is het de detaillering die zorgt voor het markante onderscheid tussen de verschillende wijken.

Loop de straat uit tot het kruispunt en ga rechtsaf richting rotonde waar je de derde afslag neemt. Ga gelijk rechts de Singelweide op. Loop met de bocht mee naar de brug waar de wijk Citadel opduikt, de parel van de Broekpolder. Een wijk in het centrum met de bijzondere sfeer van een vestingstad. Hoge statige panden in verschillende uitvoeringen bij elkaar. Van rommelig is geen sprake, wel is er het gemis van een beetje warmte.

Je loopt richting het Gildenplein. Voor de wandelaar met trek dan wel dorst kun je overal neerstrijken. Voor een visje bij de visboer. Koffie met gebak bij de bakker. Of een patatje bij Kwalitaria dat huist in een pand dat nog het meest weg heeft van een stationnetje. Pak de wandeling weer op door linksaf de Ganzeveer op te gaan. Vervolgens twee keer rechtsaf. Aan het einde van het Schrijverskwartier linksaf de brug over waar Heemskerk naadloos overgaat in Beverwijk.

Ga linksaf en de Steve Bikolaan in, Stan Kentolaan rechtsaf de Duke Ellingtonlaan op waar je het voetpad oppakt die je vervolgens om het hele plan leidt. Dit is het Florespark dat heuvelachtig en glooiend tussen de A9 en de wijk loopt. Onderweg passeer je absolute hoogtepuntjes qua architectuur. De Blaashoorn met zijn getrapte opzet. Ook de Grote Hoorn met als inspiratiebron de stolpboerderij.

Door de weidse opzet kun je ver de wijk inkijken en de verschillende huizen bewonderen. Aan het einde verlaat je de nieuwbouwwijk. Een wijk die weerspiegelt de voorliefde voor ruimte, groen, licht en water, van de architecten. Architecten die zorgden voor natuurlijke oevers en milieuvriendelijke alternatieven voor waterhuishouding en energievoorzieningen. Steek de Laan van Broekpolder over naar het Zeesterpad. Dan kom je weer bij het spoor dat je oversteekt en zo de Aagtendijk op. Deze eindigt bij het startpunt, de Walvis.

Mitzie Meijerhof

Duur wandeling: ± 2 uur. Vertrek-, tevens eindpunt is de Beverwijkse sporthal.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.