Nieuwe functie leegstaande kantoorkolossen

Kantoorkolos

Roel van Leeuwen
Amsterdam

Jarenlang is er vooral over gepraat. Leegstaande kantoorkolossen zouden een andere functie moeten krijgen. Langzaam maar zeker worden nu de eerste successen zichtbaar. Zo blijkt de transformatie van het oude GAK-kantoor in Amsterdam-West tot woningen voor studenten en starters een schot in de roos.

Vastgoedontwikkelaar AM en de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot hebben hun nek uitgestoken met het ombouwen van het 36.000 vierkante meter tellende, monumentale gebouw aan het Bos en Lommerplantsoen. De eerste fase van het project 'De Studio' is inmiddels afgerond. De 170 koopappartementen voor starters vonden gretig aftrek en ook de 150 kamers voor starters en studenten zijn verhuurd.

Huikeshoven verwacht dat het project navolging krijgt. Wat wel heel belangrijk is, is dat je als eigenaar de functieverandering zelf moet doorvoeren, bovendien moet je je verlies accepteren. Bovendien heb je de overheid nodig om in te stemmen met de functieverandering.’’

De Studio staat niet op zichzelf. Aankomende zomer gaat, ook in Amsterdam, het Student Hotel open. De oude kantoren van uitgeverij Elsevier (in totaal 18.000 vierkante meter) worden omgebouwd tot studentenkamers die vanaf 650 euro per maand worden verhuurd.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.