Brugwachter Zaandam verdachte in zaak dood fietsster

Ivo Laan
zaandam

Het Openbaar Ministerie beschouwt de brugwachter als verdachte in de zaak rond de dood van de 57-jarige Marijke Fontijn in Zaandam in februari. De brugwachter heeft de brug geopend terwijl de fietsster op de brug stond.

Het lijkt erop dat de 53-jarige Zaandamse brugwachter haar niet heeft opgemerkt. De brug vertoonde geen storing.

Dit heeft het Openbaar Ministerie maandag laten weten na uitgebreid onderzoek. Het OM beslist op een later moment of ook in strafrechtelijke zin sprake is van schuld aan het ongeval.

Vermoedelijk heeft de vrouw de alarmsignalen niet opgemerkt en is ze de Den Uylbrug op gefietst. De brugwachter opende kort daarna de brug. Daarop viel de vrouw zo'n vijftien meter naar beneden en kwam om het leven.

De brug wordt centraal bediend via camerabeelden door een brugwachter vanuit het Havenkantoor. Eerder al maakte de politie bekend dat de vrouw niet onder de slagboom door was gekropen. Het OM komt nu met de lezing dat de vrouw de alarmsignalen niet heeft opgemerkt en de brug is op gefietst.

Toen de slagbomen op die bewuste vrijdagochtend op 6 februari omlaag kwamen, is de vrouw van de fiets afgestapt en wachtte voor de slagboom komende vanaf de Havenbuurt.

Mogelijk dacht ze dat ze bij de eerste slagboom voor de brug stond en heeft niet doorgehad dat ze al op het bewegende brugdeel stond, zo is het vermoeden van het OM. De brugwachter opende de brug waardoor het slachtoffer meters naar beneden viel en kwam te overlijden.

Zwaar

,,Het is zwaar'', reageert zoon Wesley Fontijn op het nieuws. ,,Het geeft de bevestiging van wat we zelf al dachten.'' Fontijn heeft zich vastgebeten in de veiligheid van de brug. ,,De situatie is onoverzichtelijk.'' Volgens hem heeft de brugwachter verklaard dat hij tijdens de openstelling 'te veel werk had'. Het OM kan dat verweer niet bevestigen.

Na het ongeluk plaatste de gemeente een extra brugwachter op de Den Uylbrug die eigenlijk geen brugwachter meer ter plaatse heeft. Onlangs werd besloten die weg te halen omdat de situatie veilig zou zijn, aldus de gemeente.

De gemeente kan nog niet reageren op het nieuws. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft nog een onderzoek lopen naar de toedracht van het ongeluk op 6 februari. De gemeente had daarom gevraagd, naast het politieonderzoek om precies boven tafel te krijgen wat er is gebeurd en of de werkwijze of techniek van brugbediening aangepast moet worden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.