Roep om lagere pensioenleeftijd

Roep om lagere pensioenleeftijd
De overhandiging van de 1600 handtekeningen.
© foto Tata Steel
IJmuiden

Staalbedrijf Tata Steel en vakbond FNV Metaal moeten zich inzetten om de pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar terug te brengen tot 65 jaar of zelfs nog eerder.

Dit is de strekking van de petitie die cao-onderhandelaren John de Vries (FNV Metaal) en Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel) woensdagmiddag kregen voor de aftrap van de cao-onderhandelingen. Zij kregen ruim 1600 sympathiebetuigingen overhandigd die in korte tijd onder personeelsleden van het staalconcern zijn opgehaald. Niet alleen medewerkers van de ploegendiensten hebben de petitie ondertekend, ook kantoorpersoneel hebben hun handtekening onder het initiatief gezet.

Aanleiding voor de actie is dat werknemers steeds langer moeten doorwerken als gevolg van de almaar stijgende AOW- en pensioenleeftijd. ,,Je ziet dat veel oudere collega’s het niet meer kunnen trekken”, aldus Martin Zwart. De medewerker van de afdeling ertsvoorbereiding is één van de initiatiefnemers van de spontane actie. ,,Marinemensen kunnen op hun 55ste uit dienst en ook brandweerlieden kunnen op hun 59ste afvloeien. Dat steekt wel.”

Zijn handtekeningenactie spreidde zich in no-time uit over de afdeling en via kaderleden van FNV Metaal over het hele concern. ,,Als we direct centraal waren begonnen, hadden we nu een veelvoud van het aantal handtekeningen”, typeert zijn collega Dirk Zwaan de bereidheid om mee te doen aan de spontane actie.

Tata Steel-directeur Henrar zei veel sympathie te hebben met de noodkreet.

Hij zegde de aanwezigen toe de problematiek aan de orde te brengen tijdens een ontmoeting vandaag met voorzitter Hans de Boer van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. ,,Veel bedrijven zitten met dezelfde problematiek. Mogelijk dat we samen op kunnen trekken.” Henrar gaf aan dat politici en beleidsmakers op bezoek bij de staalonderneming op de hoogte worden gebracht van de nadelige gevolgen van het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd.

De ouderenproblematiek is voor FNV Metaal een belangrijk onderwerp tijdens de cao-besprekingen die 8 maart van start gaan. Zo wil de bond een zogeheten Generatiepact in de overeenkomst opnemen. Uitgangspunt is dat oudere werknemers worden ontzien om langer door te werken en een bevordering van de instroom van jongeren.

John de Vries geeft een rekenvoorbeeld: ,,Twee ouderen gaan van een werkverband van honderd procent naar de helft. De opengevallen ruimte wordt opgevuld door een beginner die door de twee worden begeleid. Zo krijgen we voldoende instroom.” Maandag praten de vakbondsleden over het cao-voorstel.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons