Raad vergadert op aggregaat

Het aggregaat wordt aangesloten op het gemeentehuis in De Goorn

Coen van der Luytgaarden
De Goorn

De gemeenteraad van Koggenland draaide maandagavond op noodstroom uit een aggregaat.

Deze noodvoorziening werd inderhaast ingevlogen nadat een uur na aanvang plotseling de stroom uitviel. Vlak voordat vertrekkend raadslid Gert van der Roest aan zijn afscheidsrede begon, flitsten de grootschermen in de raadszaal eruit en viel de digitale raadsagenda weg.

Op zich geen probleem omdat de interne stroomvoorziening direct werd overgenomen door een batterij, zo liet wethouder Win Bijman weten. Maar toen de familieleden van Van der Roest na diens Koninklijke Onderscheiding het pand wilden verlaten, moesten zij via de achterdeur vertrekken. De automatische deur bij de hoofdentree weigerde dienst.

Ondertussen werden voorbereidingen getroffen voor de installatie van een noodvoorziening. Dat ging niet zonder slag of stoot. De plek van het aggregaat, vlakbij de ondergrondse parkeergarage, werd in beslag genomen door enkele fout geparkeerde auto’s.

Burgemeester Rob Posthumus las de kentekens op en verzocht deze eigenaren dringend hun voertuig te verplaatsen. Terwijl de raad korte tijd werd geschorst om de geloofsbrieven van het nieuw te installeren raadslid Tinda Kuiper-Van der Roest te onderzoeken, bleek ook de rechtstreekse uitzending van de raadsvergadering onderhevig aan ernstige storing.

Net als de verlichting van het toilet. ,,Ik ben met een zaklamp naar de wc geweest’’, fluisterde een van de raadsleden. Al snel arriveerde het aggregaat dankzij doortastend optreden van een ambtenaar die de aanhanger met aggregaat in de juiste positie manoeuvreerde en vliegensvlug enkele dikke kabels naar het gemeentehuis trok. Weldra lichtten de lampen in de raadszaal weer vertrouwd fel op. Maar de grootschermen bleven op zwart. Ook Wifi vertoonde hardnekkige storingen.

Liander bevestigde via Twitter de storing maar de oorzaak is nog niet bekend. Ook zouden grote delen van De Goorn en Avenhorn zonder stroom hebben gezeten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen