Huizenmarkt Waterland klimt uit het dal

Joost Reijnders
Purmerend

De huizenmarkt klimt nu ook in de regio Waterland uit het dal. Er zijn in het tweede kwartaal aanzienlijk meer huizen verkocht dan een jaar geleden, maar ook meer dan in het vorige kwartaal.

De verkochte woningen stonden gemiddeld korter te koop. De prijsontwikkeling volgt nu ook de gestegen verkoop, zij het aarzelend.

Met de jongste cijfers van de Waterlandse NVM-makelaars, volgt de regio enigszins verlaat de ontwikkeling die al eerder zichtbaar was elders in de Randstad. Er werden in het tweede kwartaal 311 woningen verkocht, tegen 214 in dezelfde periode een jaar geleden. Ook ten opzichte van het vorige kwartaal (234) is het aantal fors hoger. Al is het tweede kwartaal doorgaans de beste periode voor de huizenverkoop, bijna alle woningtypen zaten in de lift.

Graadmeter voor de woningmarkt is de verkoop van tussenwoningen. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg 186.000 euro; 7,4 procent meer dan in het vorige kwartaal, 4,3 procent meer dan een jaar geleden. In het tweede kwartaal werden tot op heden 136 rijtjeshuizen verkocht in het NVM-gebied Waterland. Tot op heden, want woningen die onder voorbehoud zijn verkocht, worden nog niet meegerekend in de telling. Tussenwoningen vertonen al langer een voorzichtige stijging, maar ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar bedraagt de toename nu ineens 52 procent.

Opvallend is ook de gestegen verkoop van bestaande appartementen. Met 54 stuks over de laatste periode is dit 34 procent meer dan een jaar geleden. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt 167.000 euro. De NVM geeft geen vergelijkende verkoopcijfers over eerdere kwartalen, omdat het aantal verkochte appartementen te laag was om daar reële aannames op te baseren. Dat de markt voor appartementen lastig is, wordt weerspiegeld in de tijd dat verkochte appartementen gemiddeld te koop stonden. Die periode bedraagt nog altijd 179 dagen. Rijtjeshuizen stonden gemiddeld 65 dagen te koop, tegen 134 dagen een jaar geleden.

De Waterlandse woningmarkt biedt nog altijd een diffuus beeld. De NVM-cijfers zijn verkoopcijfers en vertellen niet van wie het huis maar niet wordt verkocht en dat al een jaar, twee jaar of langer te koop staat. Wellicht meest objectieve graadmeter voor de ontwikkeling op de huizenmarkt is de gemiddelde transactieprijs per vierkante meter. Die bedraagt voor een tussenwoning actueel 1675 euro (plus 1,5 procent ten opzichte van een jaar geleden). Voor alle woningtypen samen bedraagt de gemiddelde vierkante meterprijs 1920 euro tegen 1864 euro een jaar geleden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.