Alle hens aan dek voor skeelerbaan Hensbroek

Weer een stapje dichter bij een complete skeelerbaan: het eerste asfalt wordt aangebracht.© Foto Henk de Weerd

Robbert Daalder
Hensbroek

Klinkers leggen tot het laatste beetje gevoel uit je handen is verdwenen. IJsclub Hensbroek-bestuurslid Frank Pronk is duidelijk geen stratenmaker, maar de passie die hij tentoonspreidt bij de aanleg van de skeelerbaan, valt te prijzen. Collega-bestuurslid Harry Konijn is trots. ,,We hebben hier met 21 vrijwilligers aan gewerkt. En kijk eens om je heen hoe mooi het al wordt.”

In februari was het nog een grote plas water die in de wintermaanden gebruikt werd als schaatsbaan. Nu, twee maanden later zijn de contouren van een 200 meter lange wedstrijdbaan duidelijk zichtbaar. Iets waar Konijn zichtbaar trots op is. ,,Door het werk van de vrijwilligers is de parkeerplaats al voor een groot gedeelte af. Ze hebben er tweehonderd vierkante meter ingelegd. En met de baan zelf gaat het ook lekker. Er ligt een laag van 30 centimeter aan steenkorrels op, die moet een paar weken uitzakken zodat er begin mei geasfalteerd kan worden.”

Vlekkeloos

Konijn vertelt dat het traject tot nu toe nog vlekkeloos verloopt. ,,Eind februari hebben we de schaatsbaan leeg laten lopen. Normaal gesproken moet je dan vrij lang wachten tot de grond droog genoeg is om er met zwaar materiaal overheen te kunnen rijden. Maar omdat maart een droge maand was, ging dit heel vlot.”

,,We konden de baan vrij snel uitgraven, de grond die daar vanaf kwam makkelijk verplaatsen en het hoogteverschil corrigeren. Dat laatste viel ons uiteindelijk alles mee. Vooraf dachten we dat we met een verschil van twintig centimeter te maken hadden, maar dat bleek naderhand amper tien centimeter te zijn.”

Hulp

,,De boel is ook opnieuw gedraineerd. We hebben bij deze werkzaamheden ontzettend veel hulp gehad van loonbedrijf Blankendaal. Dit bedrijf heeft van alles beschikbaar gesteld en de jongens zijn hier in hun eigen tijd aan de slag gegaan. Dat vind ik echt geweldig.”

,,Als je kijkt naar de kantine, dan zie je dat er ook van alles gebeurt”, vervolgt het bestuurslid. ,,Het muurtje tussen de keuken en de kleedkamer is eruit gehaald en netjes betimmerd. Dat maakt het tot een mooi geheel. Helemaal omdat we een grote bar kunnen overnemen van De Vier Winden uit Spierdijk. Tel daar de glazen schuifdeuren bij op en je hebt een prachtig uitzicht over de baan. De achterste ruimte van de kantine wordt de bestuurskamer.”

Ontvet

Dat het plan van IJsclub Ursem, HSC De Draai uit Heerhugowaard en IJsclub Hensbroek niet zonder vrijwilligers kan worden uitgevoerd, is aan alles terug te zien. Het clubgebouw wordt grondig gereinigd, het hout van de veranda is ontvet, het vuil tussen de tegels is verdwenen en zelfs de ’pipowagen’ voor verkoop van koek-en-zopie krijgt een verschoonbeurt.

,,Er komen overal mensen vandaan om ons te helpen. Men vindt het interessant wat hier gaande is. Logisch, want op de winters na is er in de afgelopen vijftig jaar niets gebeurd. Ik ben er zelf ook iedere dag wel eventjes. Als het niet is om te klussen, dan wel om nieuwe koffie brengen. Nee, ik kan nauwelijks wachten tot de officiële opening op 23 juli. De baan nemen we al eerder in gebruik, maar omdat de donkere aarde binnenin en naast de baan eerst nog mooi groen moet groeien, wachten we tot eind juli. Dan ziet alles er gelikt uit.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen