Door duin en dal (21 kilometer)

Door duin en dal

Door duin en dal

Leontien van Engelen

Oneindig Noord-Holland heeft in samenwerking met Cultuurcompagnie Noord-Holland in het jaar van de buitenplaatsen vijf fietsroutes en een wandelroute uitgezet. De komende weken plaatsen we deze routes op deze site. Vandaag Bloemendaal en Overveen.

Deze route leidt je langs achttien buitenplaatsen, waarvan er hier negen worden uitgelicht

1 Schapenduinen Brederodelaan 135, Bloemendaal

Haarlemse stedelingen bedwongen in de achttiende eeuw circa 130 hectare Bloemendaals stuifzand. De opeenvolgende eigenaren plantten er helmgras en Schotse dennen en lieten er Spaanse Merino schapen grazen. Vandaar de naam Schapenduinen. Het huidige landhuis Schapenduinen is gebouwd in 1930-1932 naar een ontwerp van W. Hamdorff.

2 Wildhoef Kennemerweg 32, Bloemendaal

Het herenhuis van de voormalige buitenplaats Wildhoef ligt met zijn rug naar de Kennemerweg, maar het gemis van de voorgevel wordt gecompenseerd door de neoclassicistische tuinkoepel uit 1791 op de hoek met het Kerkplein. Ook het toegangshek met vier natuurstenen pijlers aan de Kennemerweg dateert uit deze periode.

3 Hartenlust Vijverweg 18, Bloemendaal

Net als bij veel andere buitenplaatsen in de omgeving ligt op het terrein van het latere Hartenlust in de zeventiende eeuw een blekerij. Rond 1640 wordt bij die blekerij een buitenplaats aangelegd met een herenhuis, tuin, vijver en boomgaard. Het huidige landhuis werd gebouwd in 1848 en vormt nu de overgebleven kern van het landgoed van bijna 40 hectare.

4 Saxenburg Mollaan 1, Bloemendaal

Alleen het achttiendeeeuwse toegangshek bij Mollaan 1 en de voormalige tuinmanswoning (nu een pannenkoekenhuisje) aan de Mollaan 2 zijn nog over van de historische bebouwing op buitenplaats Saxenburg. Het huidige landhuis werd gebouwd in het begin van de twintigste eeuw. Prenten en een schilderij uit 1651 met Saxenburg zijn toegeschreven aan Rembrandt van Rijn, die ze gemaakt zou hebben ter aflossing van een hypotheekschuld.

5 Duin en Daal Lage Duin en Daalse weg 8, Bloemendaal

Ook op het terrein van het latere Duin en Daal bevond zich oorspronkelijk een blekerij, waarvan de geschiedenis terug gaat tot 1599. In 1774 vormde de bleker Arent Lits zijn terrein om in een buitenplaats. Tegenwoordig ligt op Duin en Daal één van de mooiste villaparken van Nederland. Het achttiendeeeuwse rechthoekige herenhuis van de voormalige buitenplaats is hier nog steeds te vinden.

6 Overbeek Bloemendaalseweg 150, Overveen

De naam Overbeek was een overplaats van de buitenplaats De Beek. In 1638 bouwden de zwagers de Clercq en Van Beek een stenen koepel op een hoge duin op hun overplaats. Het zeventiende-eeuwse uitzicht dat men vanuit deze koepel had, is te zien in twee schilderijen van Jacob van Ruisdael uit 1670 (Rijksmuseum en Mauritshuis). Op de plaats van de koepel staat nu het negentiendeeeuwse huis Overbeek.

7 Bloemenheuvel Bloemendaalseweg 158, Overveen

Het gebouw op buitenplaats Bloemenheuvel dateert uit 1966 en is gebouwd op de plek van, en in de vorm van de oorspronkelijke buitenplaats.

8 Elswout Elswoutslaan 20, Overveen

Elswout laat de ontwikkeling zien van een zeventiende-eeuwse buitenplaats via een achttiende-eeuwse landschapstuin naar een negentiende-eeuwse villatuin van formaat. Het grote, huidige gebouw in de stijl van een Italiaanse villa werd eind negentiende eeuw gebouwd op de plek van het oude huis. Uit die tijd stamt ook het nog bestaande, monumentale orangeriegebouw.

9 Duinlust Duinlustweg 16, Overveen

De verschillende woongebouwen bij de laat negentiende-eeuwse villa en landschapspark Duinlust geven een idee van de hoeveelheid werknemers die een statige buitenplaats draaiende moest houden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.