Paalzitster Breezand:’Je woont op het feest’

Gejuich om het einde van het paalzitten. Luca Redecker en Jolijn Scholten zitten links.© Foto Marc Moussault

Annika Ruijter
Breezand

Onder luid gejuich kwamen de elf paalzitters zondag het podium op voor hun huldiging. Sommigen een beetje strompelend, maar allemaal trots dat ze 46 uur lang zijn blijven zitten op hun paal in de Zandvaart bij bar De Dorstvlegel. Voor het eerst deden er dit jaar ook meiden mee.

Gewapend met onder meer twaalf bananen, geitenwollen sokken, een kleurboek, waterpistool en een beetje zenuwen zijn Jolijn Scholten (17) en Luca Redecker (16) vrijdagavond de paal op gegaan. Jolijn snapte vorig jaar niet waarom er geen meiden mee mochten doen. De meiden gilden hard toen ze hoorden dat het dit jaar wel mocht. ,,Veel mensen zeggen dat we het niet kunnen en denken dat we het onderschatten. We zijn natuurlijk twee kleine meisjes en dat is wel wat anders dan die grote jongens van vorig jaar. Maar we gaan ons bewijzen”, vertelden ze vrijdag .

Hallucineren

De meiden hebben zich goed vermaakt op de paal. ,,Je woont op het feest. We hebben gedanst, gekleurd en muziek geluisterd”, vertelde Luca. Al hebben ze het ook zwaar gehad. ,,Het doet veel met je lichaam en het heeft mentaal veel indruk gemaakt. We begonnen zaterdagnacht allemaal een beetje te hallucineren en je wordt dan echt gek.”

Van tevoren maakten ze zich zorgen over het plassen, maar dat viel uiteindelijk mee. ,,De eerste keer was het een drama, maar daarna ging het goed met de plastuit”, zei Jolijn. De laatste paar uur waren zwaar. Luca kreeg last van haar benen en bij Jolijn sloeg de vermoeidheid toe. Toch is het ze gelukt, de meiden hebben zichzelf bewezen.

Yael van Dijk (17) vond het een leuke ervaring en had het zelfs zwaarder verwacht. Al had ook hij soms een dip. ,,Dan gooide een buurman water in mijn gezicht zodat ik weer wakker werd.”

Wedstrijdelement

Rina Terpsma, eigenaresse van De Dorstvlegel is tevreden over het evenement. ,,Het was lekker weer, er waren leuke mensen en een goede sfeer, dus we kijken terug op een geslaagde editie. Alle zitters hebben het gehaald en zo de vooroordelen van tafel geveegd. We moeten volgend jaar misschien wel nog wat aan het wedstrijdelement doen, aangezien iedereen elk jaar tot het einde blijft zitten.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.