Immense brand is het einde van De Purmer Eend in Kwadijk [video]

Coen Polack
KWADIJK

Ongeveer een uur na het uitbreken van de brand in Hotel De Purmer Eend in Kwadijk is zaterdagavond duidelijk dat het gebouw verloren is. De vlammen slaan metershoog uit het dak, de rookpluim is in de verre omtrek te zien. De brandweer is voornamelijk bezig met zorgen dat de boel gecontroleerd uitbrandt. Met de fiets en met de auto komen mensen uit de omgeving van Kwadijk kijken naar de immense brand.

Aan de overkant van de Purmerringvaart, op het braakliggende veld van industrieterrein Baanstee-Noord worden de bewoners van het gebouw opgevangen. De Purmer Eend is sinds een jaar of vijf niet meer in gebruik als hotel. Het wordt verhuurd aan uitzendorganisatie NL Jobs die er uitzendkrachten uit voornamelijk Polen huisvest. Veel van de bewoners hebben niets kunnen meenemen omdat ze het pand hals over kop moesten verlaten. Een enkeling heeft een rolkoffer in zijn hand, maar de meesten hebben alleen de luchtige kleding en teenslippers die ze op deze warme dag dragen en de rest van hun bezittingen zijn daar verderop, waar de zwarte rook vandaan komt. Het is een wonder dat iedereen ongedeerd is. De brand is immens.

Het gebouw staat los van andere bebouwing en er lijkt daardoor weinig gevaar voor omliggende panden. De basis van het hotel vormt een oude, houten graanmaalderij uit 1909, die later in gebruik was als eiercentrale. Eigenaar is de Stichting Able, een stichting opgericht door eigenaar Mart Leek van hotel de Rijper Eilanden in De Rijp.

De Zonnebloem

Voordat NL Jobs het hotel huurde, werd het veelal verhuurd aan stichting De Zonnebloem, die er vakanties organiseerde voor mindervaliden. De Zonnebloem haakte af toen het naastgelegen bedrijventerrein Baanstee-Noord zich steeds meer leek te ontwikkelen in de richting van zwaardere industrie. Dat werd niet als de juiste omgeving voor een leuke vakantie gezien. De gasten van De Zonnebloem worden sindsdien ontvangen in De Rijper Eilanden.

Ook de culturele functie van de Purmer Eend kwam ten einde. De theaterzaal werd onder andere gebruikt door de Kwadijker toneelvereniging Kunst naar Kracht. Die vereniging vond een nieuw onderkomen in Hobrede.

De brand van zaterdagavond maakt een einde aan deze geschiedenis. Brandweermensen houden in ploegen de boel nat, maar de vlammen zijn onverbiddelijk. Tussen het blussen door zijn er hamburgers, patat en ijsjes, want het begon allemaal rond etenstijd. Ook de bewoners van De Purmer Eend worden rond acht uur bij elkaar gehaald en naar een voetbalkantine in Edam gebracht om daar eten te krijgen. Voor degenen die zelf geen onderdak kunnen regelen is er in Edam ook een slaapplaats in een sporthal geregeld.

Lees ook: 51 Poolse arbeiders gered uit brandend gebouw Kwadijk, Zeer grote brand hotel De Purmer Eend Kwadijk.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.