Werkstraf voor Breezander na rake klappen aan jarige Paasveebezoeker

Archieffoto Paasvee.

door Ron Ranzijn
schagen

Een 22-jarige Breezander is donderdag door de Alkmaarse politierechter wegens ernstig Paasveegeweld veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf.

Het slachtoffer uit Winkel moet hij ruim twaalfhonderd euro schadevergoeding betalen. Daarvan is duizend euro smartengeld.

Wat begon als een gezellige viering van zijn 57e verjaardag eindigde op 9 april voor de Winkeler Paasveebezoeker in een ziekenhuisopname.

De man wilde die dag eigenlijk tijdig met zijn vrouw naar huis terugkeren, voordat dronken jongeren Paasvee onveilig zouden maken. Maar het was gezellig en het werd iets later.

Jukbeenbreuk

Onderweg ontmoette het echtpaar een groep ’opgefokte’ jongeren. Een van hen botste tegen de bezoeker aan. De jongen werd opzij geduwd. Daarna diende een andere jongen uit de groep de man onverhoeds twee harde vuistslagen in zijn gezicht toe.

Het slachtoffer werd na bezoek aan een EHBO-post direct met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij voelde zich ontzettend misselijk. Artsen stelden hoofd-, hersen- en aangezichtsletsel (onder meer een jukbeenbreuk) vast.

Operatie

Door een enorme zwelling zaten oogspieren ingeklemd. De man moest een operatie ondergaan. Hij kon een maand niet werken. De snee boven zijn linkeroog al gevolg van die operatie leidde tot een blijvend litteken.

Nog steeds heeft hij een doof gevoel aan de linkerzijde van zijn gezicht. Mogelijk ten gevolge van een blijvende beschadiging van de zenuw.

De Breezander verklaarde dat hij ’ertussen was gesprongen’, toen hij zag dat zijn maat ruzie met iemand had. Hij had op dat moment tussen de tien en vijftien bier op. De jongeren hadden tijdens het zogeheten indrinken al heel wat alcohol tot zich genomen.

Kort lontje

De verdachte had op dat moment een kort lontje. Hij was door een zakenpartner zwaar financieel benadeeld. De Breezander zag in dat een ander daarvan niet de dupe mocht worden.

Hij toonde berouw en vond de schadeclaim van het slachtoffer op zijn plaats. Bovendien had hij zich aangemeld voor een training agressiebeheersing.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.