Ron Jans kan AZ van zijn lijstje schrappen

alkmaar

De 0-1 zege die Groningen zaterdagavond bij AZ weg graaide was voor Ron Jans om meerdere reden een hoogtepunt. Alkmaar immers was voor hem als trainer naast Eindhoven en Amsterdam een plaats was waar hij nog nooit had gewonnen. De overgelukkige coach kon het trio onmogelijkheden dankzij de vrijgevende thuisclub reduceren tot een duo.

AZ  begon in tegenstelling tot de laatste wedstrijden zonder Ari in de punt van de aanval. De Braziliaanse spits tekent vandaag of morgen, als hij de medische keuring doorstaat, een vierjarig contract bij Spartak Moskou. De clubs zijn eruit voor wat betreft het transferbedrag en Ari zelf weet inmiddels ook zijn persoonlijke eisen ingewilligd.

Vanaf de tribune zag de dik ingepakte zonaanbidder hoe zijn bijna voormalige club voor de vierde keer in vijf wedstrijden verloor met de kleinst mogelijke cijfers. Het wordt een repeterende breuk voor AZ dat aanvankelijk voetballend vertrouwen uitstraalde maar dat in de afwerking miste.

Zeker in de eerste helft bleef de geplaagde thuisclub in de sneeuwbuiten het beste op de been. Het was in die fase van voorzichtige dominantie wachten op een doelpunt. Dat viel niet omdat Moussa Dembele, Mounir el Hamdaoui en Stijn Schaars drie dotten van kansen onbenut lieten. Deels speelden Groningen-doelman Luciano of de koele verdediger Andreas Granqvist (redding op de lijn) daarbij een rol. Maar het was vooral de eigen effectiviteit waar het vorig jaar zo makkelijk scorende AZ wederom het slachtoffer van werd.

De tol voor dat gebrek aan scherpte werd door Groningen na de pauze ingehouden. Mede dankzij dom balverlies van Niklas Moisander die de loper voor Tim Matavz uitrolde. De aanvaller had wel aan één kans genoeg voor een honderd procent score.

Martin Haar, die de geschorste interim-trainer Dick Advocaat waarnam, trachtte met aanvallende wissels het dreigende lot te ontlopen. Maar het zelfvertrouwen dat bij zijn ploeg al zo broos is kreeg niettemin een nieuwe tik.

De waarnemer op de bank liet zich na afloop ontvallen dat het maar niet kunnen scoren geen obsessie mag worden. Dát station heeft de sterk aan zichzelf twijfelende titelverdediger inmiddels al lang bereikt.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen