Jongeren aangemoedigd om popbandjes te vormen

Ronald den Boer
Schagen

Ooit kende de Kop van Noord-Holland een bloeiend circuit van muziekbandjes. De laatste jaren lijkt daar weinig van over. Een aantal organisaties, ondernemers en de gemeente Schagen wil met het project Pop Machine de lokale popmuziek nieuw leven inblazen.

Veel bandjes verdwenen in de loop der tijd uit beeld. Niet alleen door gebrek aan oefenruimte, ook de belangstelling voor optredens bleek tanende. Het aantal jongeren dat een instrument bespeelt neemt af, niet in de laatste plaats omdat muzieklessen nogal prijzig zijn.

Op aangeven van raadslid Merieke Bredewold (Wens4U), die hierover al in 2014 een motie indiende, ondernemen muziekschool Da Capo, DSL Licht- en Geluidverhuur, Kdanz, het jongerenwerk, Regius College, de Kunst & Cultuur Adviesraad en de gemeente Schagen nu concreet actie. Zij beginnen een proefproject van drie jaar waarbij per keer vijftien jongeren in de leeftijd van 13-21 jaar gedurende acht weken worden begeleid in het bespelen van een instrument, het samen spelen en het zelf maken van liedjes.

In totaal krijgen in drie jaar tijd 135 jongeren een kans een eigen popbandje te vormen. De begeleiding gebeurt door Auke Haaksma, die daar ruimschoots ervaring mee heeft. Ondernemer Nico Gründmann van Kdanz heeft zich bereid getoond ambitieuze bandjes een podium te geven.

De kosten voor het driejarige project belopen bijna 38 mille. Daarin draagt de gemeente Schagen vijftien mille bij, de rest komt uit sponsoring, subsidies en een bijdrage van de deelnemers zelf.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.