Cambodjaanse draaideurdief doodde Alkmaarse

Cambodjaanse draaideurdief doodde Nederlandse© ANP

Janneke van Beusekom
PHNOMH-PENH

De Cambodjaanse dief die bekend heeft maandag de Nederlandse Daphna Beerdsen (uiit Alkmaar) te hebben vermoord in Phnomh-Penh, was een veelpleger. „De dader, een dakloze wees, staat bekend als pleger van kleine misdrijven”, liet een politiechef weten aan The Cambodia Daily.

„Hij moest in 1997 al de gevangenis in voor diefstal en werd in 2007 veroordeeld tot 7 jaar cel voor beroving. Inmiddels was hij net de gevangenis uit”, aldus de chef, die erop wees dat de dader ook drugs gebruikt.

Hoewel de man vluchtte na Daphna Beerdsen te hebben omgebracht en haar tas en laptop te hebben meegenomen, kon hij dankzij een tip toch in de boeien worden geslagen. „Mensen zagen dat hij spullen bij zich droeg die hij eerder nooit had. Dat vonden ze verdacht”, weet een woordvoerder van de nationale politie.

Dat de dief ook het 19 maanden oude dochtertje van Beerdsen heeft verwond, zou niet met opzet zijn gebeurd. „Volgens zijn bekentenis was het niet zijn bedoeling geweest om de baby te raken. Misschien droeg ze het kind bij zich tijdens de worsteling”, aldus de zegsman.

Het meisje raakte zwaargewond en is naar een ziekenhuis in Bangkok gebracht, waar ze een hersenoperatie moest ondergaan. Woensdag was haar toestand nog kritiek. Hoe het nu met haar gaat, is onbekend. Haar vader is bij haar.

De politie had eerder laten weten dat het om een nachtelijke moord zou gaan. Dat blijkt echter onjuist: de vrouw is niet om 3 uur ’s nachts maar 3 uur ’s middags gedood, zegt de woordvoerder nu. „De man liep naar eigen zeggen langs het huis van het slachtoffer, zag dat de poort open stond en wilde haar fiets stelen.” Beerdsen zou dat hebben gezien en de man hebben aangevallen met een plumeau, die op zijn beurt naar een schroevendraaier greep en meerdere malen op de Nederlandse instak.

Beerdsen en haar partner werkten in Cambodja voor de VN. De vader was tijdens de moord niet thuis omdat hij zondag naar een project in de zuidwestelijke provincie Preah Sihanouk was vertrokken.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.