Huisarts Tuitjenhorn in korte tijd aan rand afgrond gebracht

Anneke Tromp.

Frans Van den Berg
Tuitjenhorn

,,Door de snelle opeenstapeling van gebeurtenissen, de aanklacht voor moord en het niet vragen naar zijn kant van het verhaal, is mijn man zwaar gecriminaliseerd. In heel korte tijd werd hij aan de rand van de afgrond gebracht.''

Dat stelde Anneke Tromp in een interview met Nieuwsuur. Terwijl haar man al was opgenomen in een psychiatrische inrichting vanwege suicidale neigingen, gingen de verhoren door. De hele affaire en de zelfmoord van haar man, zijn voor Anneke Tromp en haar familie nog steeds een nachtmerrie.

Dat haar man als huisarts de terminaal zieke Theo Spaansen op 19 augustus maar liefst 1000 milligram morfine en 350 milligram dormicum gaf, kon de weduwe Tromp wel verklaren. ,,Toen mijn man die middag bij de patiënt kwam, was hij erg geschrokken. Hij kon nauwelijks meer praten, had het benauwd en een ondraaglijke pijn. Hij is toen terug naar de praktijk gegaan om medicijnen te halen. Hij heeft zoveel gegeven om het lijden te verlichten. De pijn was ondraaglijk, de situatie uitzichtloos en er waren al lijkvlekken op zijn been. Het was niet de bedoeling om de dood te bespoedigen. Palliatieve sedatie had zijn geen zin meer. Hij stond met zijn rug tegen de muur: handelen volgens de regels of met het erbarmen van de patiënt."

De grote hoeveelheid morfine was ook het gevolg van een euthanasie zes jaar eerder die niet goed was verlopen. In plaats van in te slapen zat die patiënte weer rechtop in bed na de injecties. Daarna moest hij naar de apotheek om extra medicijnen te halen. Die patiënte was gewend geraakt aan de morfine. Die nare ervaring wilde haar man niet opnieuw meemaken. Overigens is die euthanasiezaak later ook onderzocht en goedgekeurd. In de 22 jaar dat Tromp huisarts was, heeft hij tien keer euthanasie toegepast en 13 keer palliatieve sedatie, waarbij een stervende slapend wordt gehouden om het lijden te verlichten.

Volgens de coassistent zou Tromp ook ooit een zak met helium over iemands hoofd hebben getrokken. Volgens zijn weduwe klopt dat niet. In de garage is wel een fles helium gevonden, maar die was voor het opblazen van ballonnen bij feestjes. De zak is wel eens besproken, maar meer als hypothetisch geval, net als andere manieren van euthanasie.

Anneke Tromp is boos dat het AMC, waar de coassistent immers studeerde, nooit contact heeft opgenomen met de huisarts, maar dat meteen aangifte is gedaan. ,,Dat is niet professioneel en hij voelde dat als een dolksteek. Hij is afgeschilderd als een gevaar voor de samenleving, terwijl hij 22 jaar ervaring heeft en precies weet hoe de regels zijn."

Verbijsterd is ze nog over de inval van de politie. Eerst met een paar man bij de woning en tegen middernacht werd met vijftien man de praktijk omgekeerd. De periode daarna heeft hij veel tijd gestoken om zijn onschuld te bewijzen, maar na aanklacht van moord was hij in een negatieve spiraal terecht gekomen. Het leek zinloos, hij voelde zich in de hoek gedreven. Een bevriende arts constateerde daarna dat hij suicidaal was, waarna hij werd opgenomen. Twee weken later pleegde hij zelfmoord.

Vrijdagavond meldde de NOS nog dat er een onderzoek komt naar nog zeker vijf andere hulpverleners in de zaak rond de huisarts. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kijkt naar de rol van een apotheker, een huisartsenpost, een individuele huisarts en ten minste twee andere betrokkenen. Een van de vragen is hoe de huisarts aan de grote hoeveelheden morfine en dormicum kwam. De apotheek is gevestigd in hetzelfde gezondheidscentrum als de praktijk van Tromp in Tuitjenhorn.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.