Oproep aan partijen om samen oplossing te zoeken voor stadhuis Den Helder

Redacteur Den Helder
(UPDATE) DEN HELDER

Helderse prominenten, onder wie oud-wethouders, oud-raadsleden, historici en oud-directeur Gerrit Seegers van Woningstichting, roepen zaterdag in een open brief in de Helderse Courant alle partijen op tot bezinning over het huidige nieuwbouwplan voor het stadhuis. Zo'n stadhuis verdient volgens de ondertekenaars een zo groot mogelijk draagvlak in de Helderse samenleving.

De petitie is onder anderen getekend door de oud-wethouders Eljo Vos (D66), Nico Bais (CDA) en Jan Manderfeld (PvdA). Ook mensen als Ben Mooiman, oud-directeur van de Rijkswerf en voorzitter van de raad van commissarissen bij Woningstichting, gezaghebbend historicus Jan T. Bremer, architect Duco Kapitein, accountant Hans Kousbroek en oud-raadslid voor de VVD Marleen Poortvliet hebben er hun naam aan verbonden. De achttien Nieuwediepers doen de oproep aan critici en voorstanders van het stadhuis om de vredespijp te roken en gezamenlijk een oplossing te zoeken.

Een betaalbare oplossing, waarbij aan zoveel mogelijk bezwaren tegemoet wordt gekomen. Immers, zo stellen de ondertekenaars vast, feitelijk is er in de gemeenteraad een ruime raadsmeerderheid vóór ontwikkeling van de stationslocatie. Maar het huidige plan is zo omstreden dat een belangrijke ingreep in het stadshart straks met de kleinst mogelijke raadsmeerderheid aangenomen wordt.

’Waarom streven we niet naar een zo groot mogelijk politiek en maatschappelijk draagvlak, waarom wordt geharnast vastgehouden aan de ’alles slopen, alles nieuw’-visie. (…) Waar blijft het wij-gevoel, het besef dat de stad van ons samen is en haar toekomst ons allen betreft? Wat is de ziel van Den Helder, als we om de zoveel jaar onze geschiedenis uitpoetsen en weer opnieuw beginnen?’ De ondertekenaars pleiten ervoor het oude postkantoor en station te behouden.

’Sloop is niet onvermijdelijk of noodzakelijk, hergebruik is niet duurder dan nieuwbouw; het is een politieke keuze.’ Zij spreken van een haalbare uitdaging. Het behoud en restauratie van De Vijfsprong de watertoren en Cityhouse hebben dat bewezen.

Klink op de link voor de volledige tekst van de petitie (pdf)

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.