GHB-junk steeds ’out’ in Schagen

MIke Deutekom
Schagen

Een 21-jarige junk is deze week tot tweemaal toe in Schagen van straat gehaald nadat hij ’out’ ging door drugsgebruik. Volgens wijkagent Kees Hol gebruikt de man de ’partydrug’ GHB en heroïne.

GHB, van oorsprong een narcosemiddel, wordt ook in Schagen steeds vaker gesignaleerd in het uitgaansleven, al heeft de Schager wijkagent geen exacte cijfers. ,,We weten dat het wordt gebruikt, maar het gebeurt niet vaak dat er mensen echt out gaan door het middel. Deze jongen is daar helaas een uitzondering op. Hij is al vaker gevonden.’’

De Schagenaar werd afgelopen dinsdagochtend rond kwart voor een ’s nachts gevonden in de Langestraat in Schagen. Hij weigerde echter hulp van de opgeroepen politieagenten of ambulancepersoneel.

Zaterdag rond tien voor zeven in de ochtend was het weer raak. De jongeman werd toen op straat gevonden bij de McDonald’s aan de Grotewallerweg in de Magnusveste. Deze keer was hij volgens Hol helemaal van de wereld. ,,Hij moest per ambulance worden afgevoerd naar het ziekenhuis in Alkmaar. Het is een triest verhaal. Ook voor zijn ouders en familie.’’

GHB is een verslavende drug. Volgens het Drugsinfoteam is de kans op verslaving zelfs groter dan eerder werd aangenomen. Geestelijke afhankelijkheid ontstaat eerder dan lichamelijke verslaving, maar als je eenmaal lichamelijk afhankelijk bent, dan zijn de afkickverschijnselen sterk. Een lichamelijke verslaafde GHB-gebruiker begint te trillen en te zweten als hij of zij de noodzakelijke dosis van het spul niet krijgt. Ook lijden gebruikers zonder het middel aan slapeloosheid en nervositeit. Medische begeleiding is noodzakelijke bij het afkicken van een lichamelijke GHB-verslaving. Bij ineens stoppen kunnen junks volgens het Drugsinfoteam last krijgen van psychoses en hallucinaties.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.