Thuiszorgteam dementie van start in Enkhuizen

Redacteur West-Friesland
enkhuizen

Omring is gestart met een dementie ondersteunend thuiszorgteam in Enkhuizen. Nu al worden 25 dementerenden verzorgd in hun eigen vertrouwde thuissituatie. ,,Dat aantal groeit heel hard’’, zegt coördinerend wijkverpleegkundige Elien van den Broek.

Het is het vierde thuiszorgteam van Omring dat zich speciaal richt op mensen met Alzheimer, Korsakov en andere vormen van dementie. Op Texel en in Den Helder en Hoorn zijn dergelijke teams al langer actief, vanwege de toenemende vraag naar dit soort thuiszorg. Een op de vijf Nederlanders wordt vroeg of laat dement en een groeiende groep overkomt dit al voor hun 65e.

,,Het team is samengesteld uit tien wijkverpleegkundigen en wijkverzorgsters uit onze normale thuiszorgteams, die al op een of andere manier affiniteit hadden met dementie. Door scholing en het opdoen van praktijkervaring kunnen ze beter inspelen op de specifieke behoeften van dementerende mensen. Die hebben behoefte aan structuur, overzicht, veiligheid en continuïteit’’, legt Van den Broek uit.

Haar collega Gitta Klopper vult aan: ,,Structuur betekent verzorging in de vertrouwde thuissituatie, zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar ook dat er zo min mogelijk verschillende medewerkers van ons over de vloer komen, zodat de cliënt steeds dezelfde gezichten ziet.''

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen