Enkhuizen vangt ruim 1,4 miljoen voor weeshuizen
Vertegenwoordigers van de gemeente Enkhuizen en de nieuwe eigenaren proosten op de verkoop van de voormalige weeshuizen. Van links naar rechts wethouder Erik Struijlaart, Eva Kaan, Rens Kaan, burgemeester Jan Baas, Jan Schilder, wethouder Dorus Luyckx en ambtenaar Cor Groot.© Foto Holland Media Combinatie
De verkoop van de twee monumentale voormalige weeshuizen aan de Westerstraat 109 en 111 levert de gemeente Enkhuizen een bedrag van 1.435.000 euro op.
Vrijdagochtend werden de langverwachte handtekeningen gezet met de projectontwikkelaars Schilder en Kaan. Zij zijn al in overleg met potentiële huurders.
De nieuwe eigenaren van de voormalige weeshuizen aan de Westerstraat 109 en 111 streven naar een mix van functies in de gebouwen. Vooral het museale aspect is een belangrijk onderdeel, maar ook horeca, detailhandel en wonen. Het pand was de afgelopen decennia in gebruik was als gemeentelijk administratiekantoor. Enkhuizen is al geruime tijd bezig om vastgoed en gronden af te stoten, ook vanwege de ambtelijke SED-samenwerking.
Langste eind
De beide weeshuizen stonden sinds vorig jaar juni te koop. Vier partijen brachten een bieding uit, waarbij Jan Schilder en Rens en Eva Kaan uiteindelijk aan het langste eind trokken. Even kwamen de onderhandelingen nog in een impasse, door de haken en ogen van de restauratie van het unieke 18e-eeuwse goudleerbehang in de vroegere regentenkamers van het weeshuis.
Het goudleerbehang raakte bij een brand in 1996 aangetast door bluswater, werd van de muur gesneden en ligt sindsdien in depot in afwachting van een restauratie. Vooral de historische vereniging Oud Enkhuizen heeft er de laatste tijd op aangedrongen dat dit nu eens gaat gebeuren. Grote vraag was alleen: wie betaalt dat en is daarna verantwoordelijk voor het beheer?
Juridisch eigenaar
In de koopovereenkomst is nu opgenomen dat de gemeente het goudleerbehang restaureert en ervoor zorgt dat dit aan de muren terugkeert. De gemeente blijft ook daarna juridisch eigenaar van deze cultuurschat. Wel dragen de nieuwe eigenaren 40.000 euro bij aan de restauratie. Op dit moment wordt onderzocht welke restauratiemogelijkheden er precies zijn en welke prijskaartjes hieraan hangen.
Ondertussen kunnen de nieuwe eigenaren aan de slag met de verbouwing van de panden, waarbij zij graag de historische uitstraling willen behouden. Voor de invulling van het museale gedeelte worden gesprekken gevoerd met Oud Enkhuizen en het museum Saet & Cruyt, dat hier graag zijn plannen voor een Seed Experience zou willen realiseren.