Expositie met beker, licentie en filmpjes van 1939 [video's]

De start van de eerste race anno 1939. Foto collectie Genootschap Oud Zandvoort

1 / 2
Rien Floris
Zandvoort

Al bijna dertig jaar is hij speaker van het circuit. Vrijwel geen race gemist. Rob Petersen is bovendien uitgerust met een fenomenaal racegeheugen. Kortom de aangewezen man om - met anderen - een expositie samen te stellen in het Zandvoorts Museum over de race uit 1939.

Het was een race waarbij Prins Bernhard prijzen uitreikte en de coureurs finishten onder een spandoek met de tekst: Persil blijft Persil, want reclame moest toen ook al de racerij op de been houden.

DKW

,,We hebben de beker, de inschrijving en de licentie van C. Rijshouwer uit Den Haag die de eerste race won met zijn DKW’’, zegt Petersen. Ook zijn er historische filmpjes van de race, een kaart van het stratencircuit en natuurlijk het programmaboekje van de dag van Neerlands eerste autorace.

Petersen, ook archivaris van het circuit, heeft overigens alle programmaboekjes van alle races. En thuis een archief vol over racerij met Zandvoort in het middelpunt natuurlijk. Hij heeft een zwak voor de Formule1-races van de jaren zestig toen hij als jochie de bolides zag langsbrullen. ,,Ik was fan van Jack Brabham in die tijd.’’

Zelf heeft hij het nog eens in de Formule Ford geprobeerd, maar de microfoon past hem beter. ,,Ik herken de auto’s en dan begin ik te vertellen. Tijdens het raceweekeinde word ik bijgestaan door de Brit Marcus Pye. Hij is nog veel erger. Die weet aan het chassisnummer wie er in een auto heeft gereden.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.