Werkstraf voor ex-schoonzoon Henny Huisman

Foto HDC Media/Hans van Weel© Foto: Holland Media Combinatie/Hans van Weel

Ron Amesz
alkmaar

Wegens belediging, smaad en bedreiging heeft de rechtbank in Alkmaar vrijdag de 40-jarige Galid A. uit Castricum veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De straf voor de voormalige schoonzoon van tv-presentator Henny Huisman was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens de rechtbank is bewezen dat A. zich schuldig heeft gemaakt aan belediging van zijn ex-partner en smaad en doodsbedreiging aan het adres van haar vader. De rechtbank trok een streep door de ruim 6000 euro schadevergoeding die het OM had geëist.

A. had tussen eind 2010 en eind 2011 een relatie met Huismans dochter Lobke. In die periode trok hij bij haar in en raakte zij van hem in verwachting. In december 2011 werd hun zoontje Julius geboren. De verstandhouding tussen het stel was door drankgebruik en aanvallen van verbale agressie van A. toen al ernstig verslechterd.

Kort na de geboorte van hun zoontje ontvluchtte de vrouw haar eigen huis en trok zij bij haar ouders in. Volgens intimi was zij toen al veranderd van een spontane vrouw in een bang vogeltje.

Volgens Henny Huisman was hij toen zelf ook al bedreigd door A., die hem belde tijdens een vakantie op Bonaire in augustus 2011. Daarbij zou hij hebben gezegd: „Ik ben een hoge militair geweest. Ik salueer, richt mijn pistool op jou en schiet.” Een dag later volgde een excuusmail. Huisman was toen al naar huis teruggekeerd.

De tv-presentator zocht aanvankelijk in stilte een oplossing voor de familiekwestie. In februari 2012 kwam de affaire echter op straat te liggen door een mail van A. aan De Telegraaf. Hierin betichtte de 40-jarige Castricummer Huisman er onder meer van dat hij hem zijn zoon had afgenomen. Pas toen de media daarna op de zaak doken, volgden de aangiften tegen de voormalige schoonzoon.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.