Sociaal team Heiloo straks op vier plekken

Henk Jan den Ouden
Heiloo

Inwoners van Heiloo kunnen vanaf 1 januari niet alleen op het gemeentehuis terecht met hun vragen over zorg, jeugd en inkomen. Ook bij de Stichting Welzijn Ouderen in Het Trefpunt en De Wering en MEE op het Willibrordusterrein zitten straks mensen van het sociaal team van Heiloo klaar.

Dat bleek maandagmiddag tijdens een bijeenkomst voor inwoners, die de gemeente hield om hen te informeren over de nieuwe situatie vanaf 1 januari. Zo’n honderd belangstellenden waren naar De Strandwal op het Willibrordusterrein gekomen.

Wie zich straks aan een van de loketten meldt, kan antwoord krijgen op vragen over werk en inkomen, (gehandicapten)zorg, ouderenproblematiek en jeugdzorg. ,,We gaan dan eerst proberen om de vraag helder te krijgen’’, aldus Yvonne Groen, hoofd Welzijn van de gemeente Heiloo. ,,Zoeken naar de vraag achter de vraag. Want iemand kan binnen komen om een rolstoel te krijgen. Maar als die eigenlijk bedoeld is om mobieler te worden en de sociale contacten te verbeteren, heb je een andere vraag.’’

Lastig

Als de vraag van de inwoner helemaal duidelijk is, wordt eerst gekeken wat iemand zelf kan, en wat kan worden opgevangen door de omgeving: familie, buren, vrienden. ,,Dat lijkt heel gewoon, maar veel mensen vinden het best lastig om bijvoorbeeld de buurvrouw iets te vragen. We adviseren ze daarbij. Daarna kijken we welke lokale voorzieningen er beschikbaar zijn, zoals de buurtbus voor mensen die slecht ter been zijn. Als laatste gaan we als gemeente maatwerkvoorzieningen leveren.’’

Het sociaal team doet meer dan vragen beantwoorden, legt Groen uit. ,,Het is er ook om de samenhang in de wijk en de buurt te versterken. Een oogje houden op hangjeugd, letten op eenzame ouderen.’’

Vragen waren er over het persoonsgebonden budget en de AWBZ. De laatste valt straks in drie delen uiteen. De gemeente gaat dan over de ondersteuning en begeleiding van inwoners die nu nog onder de AWBZ vallen. De indicaties hiervoor moeten volgend jaar voor iedereen opnieuw worden vastgesteld, net als die op basis van de Jeugdwet.

De verstrekking van de huishoudelijke hulp door de gemeente gaat veranderen na 2015. Het deel van de huishoudelijke hulp met signalerende taken blijft waarschijnlijk ongewijzigd. De WTCG-korting van 33 procent op de eigen bijdrage wordt in 2014 nog uitgekeerd, maar vervalt volgend jaar. Landelijk is de compensatie van 99 euro voor het eigen risico voor ziektekosten vervallen. Groen stelt dat het met name voor mensen met hogere inkomens vaak voordeliger wordt zelf huishoudelijke hulp in te kopen, nu de vergoeding daarvoor lager wordt.

Verpleeghuizen

De lijfgebonden zorg valt straks onder de Zorgverzekeringswet en wordt geregeld door de zorgverzekeraars, en de langdurige intensieve zorg, bijvoorbeeld in verpleeghuizen, blijft vallen onder de AWBZ. De gemeente gaat niet over dit budget.

De gemeente biedt overigens voor 2015 een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering aan voor mensen met een inkomen lager dan 120 procent van het sociaal minimum. Zij kunnen via de gemeente een extra korting krijgen op de premie. De ziektekostenverzekering wordt afgesloten bij Univé.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.