Ouders bouwen volop mee

Roene Maassen bouwt een helikopter. © Foto Hanneke Bergsma

Zo’n 35 kinderen storten zich, vaak geholpen door ouders, op de duizenden stukjes Lego. © Foto George Stoekenbroek

1 / 2
Hanneke Bergsma
Den Helder

In de Hachi Lounge liggen kilo’s Lego uitgestort op grote, aan elkaar geschoven tafels. Veel losse blokjes in de bekende primaire kleuren, maar ook plastic zakjes met daarin voorgesorteerde benodigdheden voor ingenieuze bouwwerken.

Rond de tafels zitten voornamelijk jongetjes van een jaar of acht en enkele meisjes zoals Kiki Ouwens (7): ,,Ik heb mijn naam gebouwd en nu ben ik bezig met de naam van mijn vader!”

Vaders

Opvallend veel vaders assisteren hun kids. Roel Poortman, met een brede grijns: ,,Voor mij is het jeugdsentiment. Samen met mijn broer spaarde ik geld om de mooiste Lego items te kunnen kopen. Ik heb alles nog, ik bewaar het in een speciale kamer.”

Zijn stiefzoon Roene Maassen (nét 8 jaar) is ingespannen bezig met het onderstel van een helikopter. Het ziet er ingewikkeld uit met allerlei tandwieltjes. ,,Ik hoop maar dat ik ‘m afkrijg”, zegt hij bezorgd. Even later klaart zijn gezicht op. ,,Maar dat moet toch wel? Het is weekend!”

Lange Jaap

Ook moeder Leonoor Kints is druk bezig. ,,Ik maak de Lange Jaap”, verduidelijkt ze. In haar versie is de vuurtoren vierkant en deels wit. ,,Tja…, ik heb geen ronde hoeken…”

Ze heeft vandaag een dubbele functie. ,,Ik ben gastouder en bij mijn aanmelding heb ik vermeld dat ik een Kinder EHBO diploma heb. De organisatie was er blij mee.”

Ugo

Haar zoon Hugo (6) is ook bezig met het bouwen van zijn naam. Helaas is de ‘H’ ten onder gegaan in de Legohoop. ‘UGO’ prijkt er nu nog trots op zijn bouwplaat.

In een hoekje zit ‘bijna beroepsbouwer’ Johan Wouters. Hij geeft de kinderen advies en heeft een bijna ontmoedigende foto meegenomen van de TESO boot die hij in opdracht bouwde. Vakwerk!

Spekkies

De Legoclub duurt officieel tot 16.00 uur, maar om een uurtje of drie hangen de eerste kinderen in de banken. Het is warm in de lounge, de twee pakjes drinken per kind zijn allemaal op, net als de spekkies.

Ronald en Lies van der Bij zijn tevreden. De eerste bijeenkomst van de Helderse Lego Club om kinderen te laten bouwen is een groot succes. ,,Dit gaan we vaker doen! Het is gratis, maar blokjes blijven welkom!”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.