Hoogste ambtenaar weg in Castricum
De Castricumse burgemeester Toon Mans heeft donderdag vier nieuwe wethouders mogen verwelkomen, maar tegelijk is hij een prominent lid van het college van b en w kwijt geraakt. Gemeentesecretaris Karin Peters blijkt eerder deze week haar ontslag te hebben ingediend.
Dat melden bronnen rond het gemeentehuis van Castricum.
De politieke fracties van Castricum zijn inmiddels over haar vertrek geïnformeerd, alsook het managementteam van de gemeente. De gemeentesecretaris is de hoogste ambtenaar van een gemeentelijke organisatie.
Peters speelde een belangrijke rol bij de ambtelijke fusie van de BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo die op 1 januari 2017 zijn beslag krijgt. Castricum heeft in die fusie een voortrekkersrol. Peters was aangesteld als ’kwartiermaker’.
Peters zat al thuis sinds januari. Zij had drie maanden onbetaald verlof opgenomen wegens privéomstandigheden. Nu blijkt dus dat ze er helemaal mee stopt.
Bronnen melden dat haar vertrek niet los kan worden gezien van de bestuurlijke, financiële en ambtelijke problemen waarmee Castricum momenteel te maken heeft.
Overschrijding
De tonnen overschrijding op de inhuur van personeel, aanleiding tot de val van het college van b en w in februari, zou haar zijn aangerekend. Net als de aanschaf van een duur en niet goed functionerend computersysteem waarmee ambtenaren vanuit huis kunnen werken.
In een bericht aan de gemeenteraad houdt Peters het op privéredenen. In haar gezin is sprake van ernstige gezondheidsproblemen, zo schrijft ze: ’De combinatie van werk en thuis hebben tropenjaren opgeleverd. Ik ga nu de tijd en de ruimte nemen om uit te rusten en nieuwe energie en inspiratie op te doen voor een volgende stap.’
Peters wordt vervangen door Ron Suanet, een tijdelijke kracht die van financiën komt. Op de loonlijst van Castricum staat nog een gemeentesecretaris, Leo ’t Hart. Hij werd in 2008 uit zijn functie ontheven, maar heeft tot op heden nog geen andere baan gevonden. Voorts betaalt Castricum het salaris van tien wethouders, van wie er vier werken. De andere zes krijgen wachtgeld.
Donderdag zijn de portefeuilles van de vier nieuwe wethouders bekendgemaakt. Kees Rood (VVD) tekent voor onder meer economie, onderwijs, toerisme en ouderen. Marcel Steeman (D66) krijgt bouwen, cultuur, milieu en verkeer in zijn pakket. Wim Swart (CDA) richt zich op financiën en grondbedrijf terwijl Rob Schijf (GDB) beheer openbare ruimte, buitengebied, jongeren en sport gaat doen. Burgemeester Mans behoudt zijn taken op het gebied van handhaving, politie en rampenbestrijding. Welzijn wordt over de vier wethouders verdeeld.
De aanstelling van Schijf verliep donderdag niet zonder slag of stoot. Hij bleek als raadslid zijn voorganger Leo van Schoonhoven van corruptie te hebben beschuldigd bij burgemeester Mans. Anoniem meldde hij dat de dochter van Van Schoonhoven een huis toegewezen kreeg en dat de wethouder dat voor haar had geregeld. Een nipte meerderheid in de raad beschouwde het als een domme, maar niet kwaadaardig bedoelde actie van Schijf waarna hij als wethouder geinstalleerd kon worden.