Halve finale Steinwayconcours voor pianist Joël (10) uit Koog aan de Zaan

Joëlla Angenentj.angenent@hollandmediacombinatie.nl
Koog aan de Zaan

De jonge pianist Joël Hillebrandt (10) uit Koog aan de Zaan speelt zaterdag tijdens de halve finale van het Steinway Pianoconcours in Alkmaar. „Ik wil later net zo goed worden als Wibi Soerjadi.”

Zenuwachtig was Joël niet toen hij het op 9 januari moest opnemen tegen zo’n vijftien leeftijdsgenoten in de voorronde van het concours. „Ik vond het vooral heel leuk om mee te doen. Voordat ik moest spelen, kon ik nog even oefenen in een klein kamertje. Maar toen heb ik mijn stukken expres niet te vaak gespeeld, want dan word ik wel zenuwachtig.”

Tot zijn verbazing was de jonge pianist één van de zes talenten in de categorie tot en met tien jaar die door mochten naar de halve finale. „Dit is de eerste keer dat ik meedoe en dan meteen al naar de halve finale! Als ik win, mag ik in het Concertgebouw in Amsterdam spelen. Ik ben er nog nooit geweest maar weet wel dat daar alleen de beste muzikanten op mogen treden. Dat zou dus echt geweldig zijn.”

Joël begon al op zijn vijfde met piano spelen. „Hij hoorde een keer een deuntje op de radio dat hij meteen op de gitaar van zijn vader naspeelde. Het klonk bijna exact hetzelfde. Toen dachten we: hij moet iets met muziek gaan doen”, vertelt Joëls moeder Sylvia Hillebrandt. Het werd pianoles. Joël: „Ik hou het meest van Chopin. Dat is mijn lievelingsmuziek. Vooral de droevige liedjes, want daar kan ik mijn gevoel in leggen.”

Talent

Zijn talent viel al gauw op waardoor hij naar de talentenklas van muziekschool Fluxus mocht. Sylvia: „Daarna ging hij echt met hele grote sprongen vooruit.” Zijn muzikaliteit viel ook op bij de bekende pianist Wibi Soerjadi. Joël: „Het leek me heel leuk om een keer les van hem te krijgen. Dus toen heb ik hem, samen met mijn vader, een mailtje gestuurd. Toen moesten we opnames van mijn pianospel sturen en daarna mailde hij dat ik een masterclass van hem mocht krijgen.”

De Zaankanter moest, samen met nog twaalf kinderen, naar zijn landgoed in Zeist. „Mijn ouders mochten niet mee naar binnen, haha. Wibi heeft me heel veel goede tips gegeven. Over wanneer ik wat zachter of juist harder moet spelen bijvoorbeeld.”

Binnenkort mag Joël zelfs een concert geven bij Soerjadi thuis. Maar eerst staat het concours op het programma. „Ik ga drie stukken spelen. Iets van de componisten Chopin, Martinů en Thiman. Misschien speel ik dat binnenkort wel in het Concertgebouw!”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.