Vier nieuwkomers in Gedeputeerde Staten

Elisabeth Post (VVD), Joke Geldhof (D66), Tjeerd Talsma (PvdA)

Ron Amesz
haarlem

Het nieuwe college van gedeputeerde staten van Noord-Holland telt vier nieuwkomers. Slechts twee leden van het dagelijks bestuur van de provincie blijven zitten. Grootste verrassing zijn de verschuivingen bij de PvdA.

Maandag wordt het nieuws officieel bekend gemaakt. De coalitie zal bestaan uit VVD, PvdA, D66 en CDA.

De PvdA'ers Sascha Baggerman en Rob Meerhof keren niet terug. Opmerkelijk is ook dat Laila Driessen van de VVD geen deel uitmaakt van het nieuwe college. Van Rinske Kruisinga (CDA) en Bart Heller (GroenLinks) was bekend dat ze afscheid zouden nemen.

De nieuwe gedeputeerden worden:

Elisabeth Post (VVD), Jan van Run (VVD), Elvira Sweet (PvdA), Tjeerd Talsma (PvdA), Joke Geldhof (D66) en Jaap Bond (CDA).

Economie naar VVDDe zware portefeuilles financiën, economische zaken en wegen, verkeer & vervoer gaan naar de VVD, de grootste fractie in Provinciale Staten. De liberalen hebben economische zaken afgesnoept van het CDA.

De posten ruimtelijke ordening en Schiphol gaan van de VVD naar de PvdA. CDA'er Bond behoudt landbouw en visserij en krijgt verder alles wat met het landelijk gebied te maken heeft.

TeleurgesteldSascha Baggerman, sinds 2007 gedeputeerde, voelt zich gepasseerd. ,,Dit had ik helemaal niet verwacht'', reageerde zij zaterdagmiddag teleurgesteld.

Met nipte meerderheid (zes tegen vijf stemmen) koos haar fractie voor Elvira Sweet, oud-voorzitter van stadsdeel Amsterdam Zuid-Oost. Het provinciaal bestuur is voor haar volslagen nieuw. De andere nieuwe PvdA-gedeputeerde, Tjeerd Talsma, was voorzitter van de statenfractie.

De nieuwe VVD-gedeputeerde Jan van Run geldt als 'de kroonprins van de VVD in Noord-Holland'. Vier jaar geleden kwam de jonge Van Run (geboren in 1981) in Provinciale Staten. Daarnaast werd in vorig jaar wethouder van Oostzaan.

TeruggetrokkenIn GS neemt Van Run de plaats in van Laila Driessen. Zij is twee jaar gedeputeerde geweest. Graag had zij willen blijven. ,,Aan het begin van de collegeonderhandelingen heb ik mij teruggetrokken. Duidelijk was toen al geworden dat wij ruimtelijke ordening en Schiphol zouden kwijtraken. Voor deze portefeuilles had ik mij de afgelopen twee jaar volledig ingezet.''

Elisabeth Post van de VVD leidde de coalitie-onderhandelingen. Het GS-college is om bezuinigingsredenen afgeslankt van zeven naar zes personen.

Maandagmiddag wordt in het Provinciehuis ook het nieuwe coalitieprogramma gepresenteerd.

ED DEKKER

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.