Alkmaar meet herrie vliegtuigen niet zelf

Rob Bakker
Alkmaar

Het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar voelt er niets voor 12.000 euro per jaar uit te trekken voor een systeem waarmee vliegtuiglawaai in Alkmaar gemeten kan worden.

Dat antwoordt het college op vragen van D66-fractieleider Peter van Diepen.

Alkmaar had een Nomos-geluidmeetpunt aangevraagd om objectief over klachten over lawaai door vliegtuigen te kunnen oordelen. Wat de één als hinderlijk ervaart, is voor de ander geen geluidsoverlast, was het argument. Schiphol wil zo’n meetpost niet op het grondgebied van Alkmaar, omdat alleen de woonkernen De Rijp, West- en Oost- Graftdijk binnen de zone liggen waar de grens van 48 decibel wordt overschreden. Tegen die afwijzing is volgens het Alkmaarse college geen beroep mogelijk.

Van Diepen verwijt Schiphol ’Tekentafelwijsheid’.

,,De Graftdijken en De Rijp zijn serieus te nemen woonkernen binnen de gemeente Alkmaar’’, aldus de D66-er. Hij wijst er op dat het ook in het westen van Alkmaar met regelmaat klachten regent over vliegtuigherrie. Zo’n klachtenregen leidde in Limmen, Castricum en Heiloo wel tot plaatsing van geluidmeetposten.

Omdat volgens Van Diepen Schiphol een logische schakel in de meting van de geluidsketen mist, zou Alkmaar zelf een geluidssysteem moeten aanschaffen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.