Welgeteld

Delano Weltevreden

Zaterdagmorgen in een Helderse supermarkt. Ik moet vier warme gehaktballen en wat broodjes afrekenen.

Bij de kassa is een klant met de kassierster in discussie over het afrekenen van een mooie rode paprika. Dat product blijkt niet in het systeem te zitten en de caissière weet niet hoe ze het moet aanslaan. Volgens de klant kost die paprika nog net geen dertig cent. De kassadame roept de hulp in van een collega.

Die loopt naar de versafdeling om iemand te halen die meer weet. De discussie aan de kassa gaat intussen door. Hoeveel ons gaat in een pond… En wat kost dan een paprika van twee ons…

Een klant achter mij waagt zich ook aan het hoofdrekenwerk. Ik sta erbij en zeg niets. Sinds ik enkele jaren geleden in een artikel schreef dat er ’welgeteld zeven’ leraren van het voortgezet onderwijs naar een actiebijeenkomst gingen, terwijl het er zes waren, houd ik wijselijk mijn mond als het om rekenen gaat.

Terug naar de kassa. Eerst komt er een jong ventje van de versafdeling. Daarna een andere deskundoloog van de supermarkt. Op een bepaald moment staan vier supermarktmedewerkers te discussiëren over de vraag hoe die paprika aangeslagen moet worden.

Ik probeer uit te rekenen hoeveel tijd en dus geld hun inspanningen het bedrijf al hebben gekost. Hoeveel het exact is weet ik niet. In elk geval meer dan dertig cent.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.