Windmolen bij Medemblik verliest beide wieken

Windmolen bij Medemblik verliest beide wieken. Foto: ANP© ANP

Windmolen bij Medemblik verliest beide wieken. Foto: DNP.NU

Windmolen bij Medemblik verliest beide wieken. Foto: DNP.NU

1 / 3
Internetredactie
medemblik

In het IJsselmeer bij Medemblik is een windmolen beide wieken kwijtgeraakt.

Hoe dat kon gebeuren is niet duidelijk, meldde eigenaar energiebedrijf Nuon vrijdag. Niemand raakte gewond. De wieken zijn in het water verdwenen.

Rijkswaterstaat heeft het gebied waar de vier windmolens staan met boeien afgezet voor de scheepvaart. De andere drie windturbines zijn uit voorzorg stilgelegd, aldus de woordvoerder. Bij windparken op andere locaties staan volgens hem geen windmolens van dit type.

„De molen is een van de vier windmolens die op een paar honderd meter van de dijk van Medemblik in het IJsselmeer staan”, aldus een woordvoerder van Nuon. „Het lijkt erop dat de hele kop van de turbine eraf is. Op het moment dat het gebeurde, waren er geen medewerkers van Nuon of andere mensen aanwezig.”

Of een constructiefout de oorzaak is of bijvoorbeeld metaalmoeheid is niet bekend. De zegsman wil niet op het onderzoek vooruitlopen. Dat moet uitwijzen wat de precieze oorzaak is. Met het onderzoek wordt zaterdag begonnen. Een bergingsbedrijf gaat dan in opdracht van Nuon proberen de wieken boven water te halen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen