Gemeente Schagen wil Erfgoedprijs 2016 binnenhalen

Marten Visser
Schagen

De gemeente Schagen probeert de Erfgoedprijs 2016 in de wacht te slepen.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Bank Nederlandse Gemeenten aan de gemeente die het best om gaat met zijn erfgoed. De organisatie neemt dat begrip ruim.

Het kan gaan om gebouwde monumenten, archeologie, museale collecties en archieven, maar ook historisch landschap, mobiel en immaterieel erfgoed. En onderwijs aan kinderen over erfgoed.

Schagen denkt een goede kans te maken. In zijn inzending wijst de gemeente onder meer op de manier waarop het dorp Petten (meerdere malen door de zee verzwolgen) nu wordt opgeknapt.

,,Het nieuwe Petten wordt ontworpen met groot respect voor het erfgoed. Oud-Petten wordt gesymboliseerd met een ’palendorp’ op het strand, dat het silhouet van een kerk en tien huizen vormt. Het voormalig koloniehuis voor kleuters (’bleekneusjes’) uit 1933 krijgt een nieuwe bestemming. Zo blijft de historie zichtbaar.’’

Schagen wijst ook op de verbouwing van de Duitse transformatorbunker uit 1943 op de Witte Paal en de ’tijdsdriehoek’ van museum, ruïne en kerk in Eenigenburg.

Wethouder André Groot denkt dat de prijs, mocht Schagen hem winnen ’het toerisme een boost kan geven’.

Of Schagen een kans maakt op de prijs, wordt pas in het voorjaar van 2016 bekend.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.