Smal draagvlak voor raadsenquete Yxie

Smal draagvlak voor raadsenquête Yxie. Archieffoto

Redacteur Alkmaar
Alkmaar

Een zwaar en duur middel, met een omstreden commissievoorzitter en de smalst denkbare politieke basis. Onder die omstandigheden gaat later dit jaar de raadsenquête naar de besluitvorming rond Yxie van start.

Met 19 tegen 18 stemmen heeft de Alkmaarse raad donderdagavond ingestemd met de raadsenquête.

Een raadsenquête is een parlementaire enquête op gemeenteniveau. Wie door de enquêtecommissie wordt verhoord staat onder ede. Liegen is strafbaar. Al op de avond dat een meerderheid van de raad de Yxie-trein het stopteken gaf, besloten de nieuwe coalitiegenoten tot het inzetten van het zwaarste middel dat een gemeenteraad heeft om de waarheid boven water te krijgen. De collegepartijen hadden het gevoel dat er veel meer loos was met Yxie dan het vroegere college altijd had beweerd. De raad zou lange tijd geen greep hebben gehad op de besluitvorming. De voormalige collegepartijen, die tegenwoordig de oppositie vormen, vinden juist dat de besluitvorming rond Yxie altijd glashelder is geweest.

Daarnaast hebben de oppositiefracties grote bezwaren tegen CDA’er Henk Adriaanse die zich als kandidaat-voorzitter had opgeworpen en daarin direct steun kreeg van de collegepartijen. Het was uitgerekend Adriaanse die in maart 2010 het college van PvdA, GroenLinks, D66, VVD en CDA ten val bracht. PvdA-fractieleider Paul Verbruggen zei er geen vertrouwen in te hebben dat juist Adriaanse de vereiste onafhankelijke rol van voorzitter van de enquêtecommissie kon spelen. De oppositie kwam met het tegenvoorstel om de onafhankelijke Rekenkamercommissie het Yxie-onderzoek te laten doen. Dat kost de gemeente niets. De collegepartijen gingen daar niet in mee, omdat er dan niet onder ede gehoord kan worden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.