Milieustraat weg uit Waterland: afval naar Purmerend

Johan Moes
Monnickendam

De milieustraat, waar mensen hun gft-afval, grofvuil en chemisch afval kunnen storten, gaat verdwijnen uit de gemeente Waterland. Inwoners van die gemeente moeten met hun afval voortaan naar de milieustraat in Purmerend.

De milieustraat zit nu nog op industrieterrein Galgeriet in Monnickendam bij de gemeentewerf, de thuisbasis van de groendienst. Beide voorzieningen moeten daar weg omdat het bedrijventerrein de komende jaren wordt omgevormd tot een woonwijk.

Ten behoeve van de verplaatsing heeft de gemeente destijds grond gekocht aan de Hoogedijk in Katwoude, maar door gestuntel met het bestemmingsplan voor die locatie kan de milieustraat daar niet naartoe en verhuist alleen de gemeentewerf naar die plek.

Voor de milieustraat is lange tijd gezocht naar een alternatieve plek in Waterland en ook uitbesteden aan een andere gemeente is onderzocht. ,,Uitbesteden aan gemeente Purmerend biedt van alle onderzochte mogelijkheden de meeste voordelen. De oplossing is financieel het meest gunstig en er zijn geen ingrijpende maatregelen of investeringen en vergunningen voor nodig.’’

Dat betekent dat veel Waterlanders waarschijnlijk vanaf 1 januari veel verder moeten rijden om hun afval kwijt te raken. ,,We begrijpen dat het wennen is voor onze inwoners en de milieustraat zal zeker worden gemist’’, zegt verantwoordelijk wethouder Astrid van de Weijenberg. ,,Maar door aan te sluiten bij een grotere gemeente kunnen onze inwoners wel op ruimere tijden met hun afval terecht. En gelukkig hebben we al een ruime grofvuil ophaalregeling.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.