Strijd om wachttoren nog niet gestreden

Archeologen zoeken in Krommenie naar voorwerpen uit de Romeinse tijd.© Foto Wim Egas

Dorien Knijnenberg
Krommenie

De vraag of de Romeinen of de Friezen verantwoordelijk zijn voor het bouwwerk in de grond van het voormalige Provily Sportpark in Krommenie blijft tot nu toe onbeantwoord. De archeologische opgraving blijkt ingewikkelder dan gedacht.

Het archeologenteam heeft allerlei bodemvondsten blootgelegd. Het gaat vooral om houten palen in de grond. Samen vormden ze ooit een omheining van een wachttoren. In de jaren zestig ontdekten amateurs de bouwsels uit de eerste eeuw na Christus. Nu onderzoekt een professioneel team van het Zaanse archeologenbureau Argo het terrein.

Dat doen ze uitgebreid. Ook buiten het gebied dat eerder in kaart is gebracht graven de archeologen uit. Tot hun verrassing vinden ze iets dat ze niet hadden verwacht. In de grond liggen stukken hout. Nu is het de taak van de archeologen om te achterhalen wat het is. Misschien is het een loopbrug. Maar waar zou die naar hebben geleid? Of is het sloophout? Wellicht gestort na de ontmanteling van de wachttoren? Onderzoek moet uitwijzen wat het is.

De rij palen die in een kuil liggen, zien gitzwart. Ze staan al tweeduizend jaar in de modder. Nu mogen ze eruit. Een archeoloog die destijds in naar het Romeinse fort in Velsen heeft gegraven komt kijken. Hij is kritisch over de palissade. De gebruikte balken zouden volgens hem te onregelmatig zijn om van Romeinse hand te zijn. Ook de vorm waarin de constructie staat, heeft volgens de archeoloog niet de vorm waarin de Romeinen bouwen. Sommige aardewerkscherven daarentegen, zijn volgens hem weer zeer kenmerkend voor Romeinse forten. Het blijft een raadsel. Stadsarcheoloog Piet Kleij, die namens de gemeente opdracht heeft gegeven voor het onderzoek, vertelt dat het onderzoek nog bezig is. De wachttoren ligt nog in de bodem verstopt. ,,Op de kaart ziet het eruit alsof het van de Romeinen was’’, vertelt hij.

De archeologen konden daar nog niet bij, omdat er bomen stonden. Gisteren zijn ze gekapt. Een machine maakte daarna de grond los. Kleij wil zoveel mogelijk opgraven en veilig stellen. Als straks woning op de plek worden gebouwd, blijft er niets meer van de bodemvondsten over. ,,Dan valt nooit meer te achterhalen wat hier in de Romeinse tijd heeft gestaan.’’ Kleij verwacht dat de opgraving nog enkele weken duurt. Dat is langer dan gedacht. Kabels en leidingen in de grond bemoeilijken de opgraving. Morgen worden om half 11, half 1 en half 3 rondleidingen gegeven, vanaf de oude ingang van Sporting Krommenie.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.